Nostalgija navdihuje – James Dean, Upornik brez razloga

Nedelja, 03 Junij 2012

Kultni status Jamesa Deana najbolje pooseblja njegova vloga v Uporniku brez razloga, filmu, za katerega se zdi, da je bil napisan prav zanj. V svoji kratki, a markantni karieri, je posnel tri filme in bil za prvega (Vzhodno od raja) in tretjega (Velikan) nominiran za oskarja, drugi (Upornik brez razloga) pa ga je zapisal v zvezde in ga naredil nesmrtnega. James Dean je ljubil dirkanje z avtomobili, njegov porsche 550 spyder je zaznamoval njegov uporniški stil.Ko je Dean, navdušen nad dirkanjem, dobil vlogo v Vzhodno od raja, si je kupil dirkalnik MG TD, ki ga je kmalu zamenjal za nadgrajenega porscheja 356 speedsterja, s katerim se je udeležil dirkaških tekem in dosegel nekaj odmevnih rezultatov. Med snemanjem Upornika brez razloga je speedsterja zamenjal za porscheja 550 spyderja, ki so jih izdelali le 90. Med snemanjem Velikana so mu dirkanje prepovedali, a takoj po zadnjem rezu je bil Dean spet v sedlu. Spyderja je za igralca lastnoročno priredil George Barris, ki je kasneje zaslovel kot dizajner Batmobila.

Deanov govorni trener na snemanju Velikana je igralčevega jeklenega lepotca poimenoval Little Bastard in Dean je komaj čakal, da ga razkaže prijateljem, čeprav so imeli tako soigralci kot Barris slabe slutnje glede igralčevega športnega avtomobila. Tistega usodnega jutra 30. septembra 1955 je Dean v svojem jeklenem konjičku izgubil življenje, ko je čelno trčil v Fordovo vozilo. Kljub svojim rosnim 24. letom je zaslovel po svojem izrazitem uporniškem in svobodomiselnem stilu, igralskim sposobnostim in ljubezni do hitrih avtomobilov. Še danes inspirira modne oblikovalce, stiliste, glasbenike, režiserje… njegov edinstven lik je preprosto nesmrten.

Naš predlog stylinga po navdihu Jamesa Deana:


Podatki o stylingu:

  • Hlače: G-star
  • Srajca: meebo.com
  • Jakna: Mango
  • Škornji: Eternity
  • Torba: Costume national
  • Očala: Ray-Ban
  • Pas: Riccardo ForconiObdobje Jamesa Dena je inspiriralo tudi oblikovaca Michaela Bastiana za sezono pomlad/poletje 2012:


Besedilo in kolaži: Marjeta Pezdirec, modna oblikovalka, www.margaret88.com

Viri fotografij: style.com, omarberrio.com, adorability.wordpress.com, jamesdean.com, facebook.jeamesdean.com