Aston Martinov luksuzni gliser AM37 na razstavi v ZDA

Nedelja, 19 Februar 2017

Aston Martin je v jeseni, na salonu jaht v Monaku, predstavil AM37, luksuzni gliser, , ki so ga razvili skupaj z nizozemskimi specialisti Quintessence Yachts. Tokrat je AM37, ki zaznamuje vstop Aston Martina v svet navtike, prvič na ogled v Ameriki, na dogodku Yachts Miami Beach, ki velja za največjo svetovno razstavo mega-jaht.

Razvoj gliserja je trajal dve leti, v tem času pa so pri Aston Martinu v svoj prvi navtični model vnesli številna znanja iz avtomobilizma – napredne tehnologije in seveda obilo rokodelstva. Oblikovalci, ki so delali na modelih, kot so One-77, Aston Martin Vulcan in DB11, so s svojimi izkušnjami pomagali ustvariti zelo eleganten čoln, ki so ga nato naprej razvili pri podjetju Quintessence Yachts.

Marek Reichman, vodja Aston Martinovega oblikovanja, je skupaj z ekipo sodeloval z navtičnim arhitekturnim podjetjem Mulder dizajn in skupaj so ustvarili gliser, ki je po besedah Reichmana “čisti prenos Aston Martinovih genov na nov koncept čolna”. Pri tem so še posebej pazili na ohranjanje vrednot znamke “moč, lepota in duša” ter na celostno skladnost plovila. Potnike pred valovi ščiti panoramsko okno, izdelano iz enega kosa! Sedeži so izdelani iz najboljšega usnja, volanski obroč in več detajlov na karbonski instrumentni plošči pa spominja na Aston Martinova vozila. Pomični 3-delni karbonski pokrov, shranjen v motornem prostoru, omogoča, da se lahko potniški prostor v celoti pokrije s pritiskom na gumb.

Aston Martin AM37 je gliser za dnevno uporabo, ki pa se lahko ponudi tudi prenočišče s transformacijo mize v udobno posteljo. Ambientalno osvetljena kabina ima vgrajen še mikrovalovno pečico, hladilnik, klimatsko napravo, aparat za pripravo kave in seveda stranišče. V primeru, da ni potrebnega prenočevanja, pa se lahko podnevi s prvim Aston Martinovim gliserjem popelje do 8 oseb.

Aston Marin bo 11,10-metrskega gliserja ponujal v dveh izvedbah – AM37 in AM37S. Prva lahko ima vgrajena dva Mercuryeva V8 dizelska motorja (2x272 kW) ali dva V8 bencinska motorja iste znamke (2x 321 kW). V obeh primerih naj bi bila najvišja hitrost 45 vozlov. Zmogljivejši AM37S naj bi presegel hitrost 50 vozlov, saj ga bosta poganjala Mercuryeva V8 bencinska motorja, ki premoreta 2-krat po 388 kW. Masa čolna je kljub znatni uporabi karbonskih kompozitov 6,7 tone, v rezervoar za gorivo pa se lahko natoči kar 800 litrov!

Aleksander Praper

Galerija