O Tini Maze, sponzorskem audiju in trdi poti na vrh

Ponedeljek, 18 Marec 2013

Na današnji konferenci Tine Maze, so člani njenega »Team to aMaze«  spregovorili o neverjetnih uspehih letošnje smučarske sezone in trdem delu, ki je bilo potrebno za doseganje tako vrhunskih rezultatov. Konferenca je potekala v salonu Avto Jarc, v Mariboru, saj je to podjetje že več let pokrovitelj naše najboljše smučarke. Ob tej priliki so ji na uporabo podelili snežno beli audi Q5 2,0 TDI ABT.


Tina Maze ob prejemu ključev z rok direktorja Avto Jarc d.o.o., gospoda Milana Jarca in njegove žene.

Svetovna rekorderka s 2414 točkami, najboljša smučarka sezone in najboljša slovenska smučarka vseh časov, Tina Maze, je te dni povzročila pravo evforijo. Le kdaj smo tri-krat v enem dnevu slišali slovensko himno na prireditvi, ki jo je spremljal cel svet? Danes je Tina postala osebnost tedna na Valu 202 in se konec dneva poveselila v domači Črni na Koroškem. Še pred tem pa v toplem vzdušju smeje odgovarjala na konferenci v Mariboru.

Kot avtomobilisti moramo prvo omeniti podelitev pokroviteljskega audija, ki ga je Tini Maze v uporabo namenilo podjetje Avto Jarc d.o.o. Tina je s tem mariborskim podjetjem pričela sodelovati že pred leti, ko se zanjo drugi pokrovitelji še niso kaj posebej zanimali. Danes ohranja zvestobo tistim, ki so ji nekoč stali ob strani. Doslej ji je Avto Jarc v uporabo namenil že več avtomobilov koncerna Volkswagen predvsem znamke Audi. Zadnje sponzorsko vozilo, katerega ključe je prevzela danes, je prenovljeni model audija Q5 2,0 TDI S-tronic, s športno predelavo ABT. Kot so pri Jarcu povedali, so jim pri tem avtu šli na roke pri podjetju ABT, kjer je sam lastnik, gospod Abt, prispeval svoj del k lepšem videzu Tininega novega avtomobila.


Avto Jarc, iz Maribora, je že več let pokrovitelj ekipe Team to aMaze in Tini Maze pomaga s sponzorskimi avtomobili

Gospod Milan Jarc, direktor podjetja Avto Jarc d.o.o., je z vrtnicami in ključi v roki povedal: »Tini predajam najboljše kar v tem trenutku na področju varnosti in tehnike premore avtomobilska industrija«. Za smeh pa je poskrbela še gospa Nada Jarc, ki je Tini poklonila fotografijo njenega partnerja in trenerja Andreje Massija ter pri tem zaupala: »Jaz imam v svoji pisarni sliko Andree, Milan pa ima Tinino«. Avto Jarc namreč s srcem podpira ekipo, ki si je nadela ime Team to aMaze. Ekipa, ki zna presenetiti, čeprav stvari ne prepušča naključju, ampak si pot tlakuje s trdim delom. Sestavljajo jo Tina Maze, Andrea Massi, Livio Magoni, Nežka Poljanšek in Andrea Vianello. Vsaka oseba v ekipi tvori kamenček mozaika, ki nam je prinesel veliki in dva mala globusa. Biser v osrčju mozaika je seveda Tina Maze. In kot vsak biser je tudi Tina morala iti skozi obdobje oblikovanja, plemenitenja, zorenja, za kar je poskrbel Andrea Massi s svojo ekipo.

Dčva s posebnim pogledom

Ob tako posebni priliki naj si dovolim še krajšo pot izven avtomobilskih voda. Na konferenci v Mariboru, kjer so se Tini Maze poklonili tudi številni bolj ali manj znani Mariborčani, pokrovitelji in občudovalci, smo imeli priliko izvedeti nekaj utrinkov iz zakulisja letošnje sezone. Utrinkov, ki so nam pomagali razumeti, koliko dela je potrebnega, da talent dozori v vrhunskega športnika. Podobno bi lahko projecirali tudi na druga področja življenja.

Andrea Massi je na konferenci spregovoril o trdih treningih, s pomočjo katerih so dosegli izjemno kondicijsko in psihično pripravljenost, s čemer je Tina v letošnji sezoni nadkrilila konkurenco. Poudaril je tudi, da je takšna ekipa, kot jo ima sedaj Tina, skupaj z vrhunskimi strokovnjaki, delom v vetrovniku, ... za smučarske velesile samouvena.

A sprva, leta 2002, ko sta se s pomočjo Rasta Ažnoha spoznala, stvari niso bile tako lepo postlane. Že ob prvem srečanju je v posebnem pogledu in čvrsti postavi »koroške dčve« videl potencial. Tina pač prihaja iz male Črne na Koroškem, kjer se je naučila skromnosti, discipline in dela. Kljub temu, da se sprva nista prav lepo gledala, saj je Massi na prvem kolesarjenju ugotovil, da je bila Tina kondicijsko pripravljena »kot gospa, ki čisti njegovo stanovanje«, je trdo in načrtno delo obrodilo sadove.

Tina Maze - koroška dčva s posebnim pogledom

Pot do uspeha

Leta 2008 sta ustanovila ekipo Team to aMaze in pričela se je pot med zvezde. Kot je smeje povedala Tina, brez borb ne gre, saj imata oba - ona in Massi - v horoskopu rogove. Massi je na pol v šali dodal, da morajo biti v fitnesu sami, saj se vedno, vsakič znova kregajo: »Tudi uteži letijo po zraku.« Ob tem je tudi priznal, da so včasih v ekipi težki trenutki, saj delajo na maksimumu. Vendar ne popušča. Vsako takšno situacijo reši samo z eno besedo: spoštovanje!


Team to aMaze: Andrea Massi, Nežka Poljanšek, Tina Maze, Livio Magoni  in Andrea Vianello

A očitno je ta Massijeva neusmiljenost potrebna na poti do zmag. Tina je v letošnji sezoni trenirala še takrat, ko so bile druge tekmovalke že v hotelu. Kljub nenormalnim naporom, ki jih je Tina prestajala, pa je njena fizioterapevtka Nežka Poljanšek ponosna, da niso potrebovali nobene protibolečinske tablete. Tina je namreč vrhunsko pripravljena in ob tem sama pravi, da ima še zaloge in se zaveda, kje je storila napake. Torej si lahko obetamo še več?

Še deset let ali pač tako kot se bo Tina odločila

Čeprav je »na počitnicah« že takoj, ko nima obutih smučarskih čevljev, jo kmalu čaka državno prvenstvo, potem pa se gotovo ne bo mogla izogniti mislim na naslednje olimpijske igre.

Hkrati se samo po sebi postavi vprašanje: »Koliko sezon še?« Medtem, ko Tina sama tega ni komentirala, je odgovor Poljanškove enostaven: »10!« Massi je bolj skeptičen: »Za dolžino kariere se odloči vsaka tekmovalka sama. Ženske so pač ženske – ko se odločijo, se odločijo v eno ali drugo stran«. Saj veste, kaj poje Tina: My way is my decision! Gotovo pa so njena, Massijeva in tudi pričakovanja vseh nas, zelo visoka. Zato verjamemo, da nam bo pred slovesom Tina Maze prinesla še veliko veselja. Srečno! Tako na progi kot na cesti.

Aleksander Praper

Galerija