Citroen v prvem polletju pospešil prodajo v Evropi in na Kitajskem

Petek, 18 Julij 2014

Ob koncu prvih šestih mesecev letošnjega leta je svetovni avtomobilski trg zabeležil 4 % rast. Za ta napredek sta zaslužni predvsem dve večji regiji, Evropa in Kitajska, ključna trga znamke Citroen, ki skupno predstavljata 85 % svetovne prodaje. Znotraj tega konteksta je Citroen prodal 624.000 vozil po celem svetu, kar predstavlja 7 % rast v primerjavi s prvim polletjem 2013.

V Evropi, kjer je trg narastel za 7 %, sodi Citroen med najpomembnejše akterje okrevanja, saj je prodaja narastla za 10 %: tak uspeh je bil nazadnje zabeležen pred več kot desetimi leti. Izven Evrope znamka realizira 38 % svetovne prodajne količine in to na geografskih območjih z izjemno kontrastnimi razmerami.

V središču mednarodne ofenzive znamke še naprej ostaja Kitajska, ki je potrjeno največji Citroenov trg. V tej državi znamka proda vsako četrto vozilo v svetovnem merilu, za kar je zaslužen napredek družbe Dongfeng Citroën (+16 %), ki je večji od lokalnega trga (+13 %). Dongfeng Citroën se še naprej širi in je ob koncu junija beležil že 442 koncesij, cilj pa je 470 prodajnih mest do konca letošnjega leta.

Na območju Latinske Amerike je Citroen uspel utrdili svoje položaje navkljub napetim razmeram na trgu. V Braziliji (7. trg), kjer je trg v 7 % upadu, je Citroen ohranil svoj 1,8 % tržni delež. V Argentini (9. trg) je v oteženih razmerah, ki so jih zaznamovale velike davčne spremembe in velik pritisk na cene, prodaja znamke Citroen upadla v enakem razmerju kot lokalni trg (-24 %). Znamka je tako obdržala 4,5 % stopnjo penetracije.

Na območju Evrazije, kjer pretežno prevladuje Rusija, je trg doletela kriza. V Rusiji (10. trg) je avtomobilski trg upadel za 8 %, Citroen je izgubil 0,1 točke tržnega deleža, ki zdaj znaša 0,8 %. V Ukrajini, kjer ima Citroen svojo filialo od leta 2010, je kriza prav tako zelo možno vplivala na avtomobilski trg, ki je močno upadel (-43 %). Citroenu je prodaja upadla za 54 %.

Na območju Bližnjega vzhoda in Afrike so prav tako otežene razmere. V Turčiji je trg upadel za 26 % in tako je Citroen izgubil eno točko ter zabeležil 2,8 % tržni delež. V Alžiriji je scenarij enak, saj je trg upadel za 28 %. Tržni delež znamke se je znižal za 0,8 točke oziroma na 3 %.

Globalno dobri rezultati so še posebej plod uspeha novega citroena C4 Picasso, ki je bil od svojega lansiranja prodan v 127.000 primerkih in nove limuzine C-Elysée, ki je v samem osrčju mednarodne ofenzive znamke in ki je skupno zabeležila že 120.000 prodanih primerkov. Ta dinamika se bo nadaljevala tudi v drugem polletju, še posebej zahvaljujoč lansiranjem, ki so stekla že v juniju - C4 Cactus in novi C1 - in katerih število naročil je že preseglo zadane cilje.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Peter Mavrič