Citroënove novosti v Parizu

Četrtek, 27 September 2012

Francoski proizvajalec vozil se bo na domačih tleh predstavil z obogateno in osveženo paleto vozil, dvema konceptnima voziloma, novimi paketi opreme ter tehnološkimi rešitvami za manjši izpust CO2.


Na razstavnem prostoru Citroëna bo na ogled prenovljeni model C3 Picasso, ki je poleg osveženega videza dobil tudi posodobljeno infotainment opremo.

Stilska novost za potepanja z odprto streho je model DS3 Cabrio, ki se ponaša z  električnim pomikom strehe do hitrosti 120 km/h, v notranjosti ponuja 5 sedežno zasnovo in največji prtljažnik v svojem razredu. Trženje modela DS3 Cabrio, ki ga proizvajajo v tovarni Poissy v Franciji, bo steklo na začetku leta 2013.

Linija DS predstavlja modela DS4 in DS5 v omejeni seriji Pure Pearl, s še posebej eksotično kombinacijo biserno bele barve zunanjosti in rjavo-modre notranjosti. Ob tem bo Citroën v Parizu kot svetovno premiero pokazal tudi različico DS4 HDi 160 s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, ki bo dopolnila ponudbo modela DS4.

Svoje mesto na razstavnem prostoru bodo dobil tudi modeli Citroën C4 Aircross, Citroën C4 L in Citroën C-Elysée.

Ob tem bo Citroën na mednarodnem avtomobilskem salonu v Parizu predstavil tudi novo družino trivaljnih atmosferskih bencinskih motorjev z oznako PureTech. Na voljo bosta 1,0 in 1,2-litrski različici, ki zmoreta 68 oziroma 82 KM, poraba goriva in izpusti pa se gibljejo od 4,3 do 4,5 l/100 km (od 99 do 104 g/km). Motor VTi 68 bo na voljo zgolj za model C3, medtem ko bo različica VTi 82 na voljo tako za model C3 kot tudi za model DS3.

Svetovna javnost bo v Parizu deležna tudi predstavitve konceptnega vozila DS3 Electrum, ki je opremljeno s tehnologijo "Full Electric" in po značajskih lastnostih povsem enako modelu DS3. Po zaslugi dveh elektromotorjev/generatorjev s 65 kW, ki sta nameščena na prednji premi, ostane prostornost vozila DS3 nespremenjena (prtljažni in potniški prostor). Omenjeni sistem dopolnjujeta litij-ionski akumulator Panasonic s 17,5 kWh in priključek za hitro polnjenje pod klasično loputo nalivne odprtine za gorivo (80 % polna baterija v 30 minutah).

Na ogled bo tudi že poznano konceptno vozilo Numéro 9, oblikovano v slogu nekdanjih karoserijskih izvedb shooting brake, a hkrati uvaja tudi prenovljeno podobo prednjega dela. Numéro 9 napoveduje prihodnost linije DS in naznanja stilske zapovedi naslednjih treh modelov te linije: limuzina iz tržnega razreda kompaktnih vozil, športno terensko vozilo in limuzina visokega razreda za dolga potovanja.

Po zaslugi tehnologije Full-hybrid Plug-in znaša avtonomija v električnem načinu  50 km, pri moči 295 KM ter izpustih CO2: 39 g/km. Optimalne zmogljivosti zagotavljajo tudi platišča Airflow nove generacije, z vgrajenimi lamelami za pretok zraka okoli blatniških košev, kar omogoča manjšo zračno turbulenco in nižjo porabo goriva.

Vzporedno z  konceptom Numero 9 bo Citroën predstavil 3 tehnološke dosežke, s katerimi bi lahko bil opremljen koncept. Holografske luči (na zadnji del vozila projecirajo hologram za obveščanje za nami vozečega voznika, da se njegovo vozilo nahaja preblizu, in s tem zmanjšajo nevarnost trčenja). Pomoč pri parkiranju s 3D prikazom preko dveh kamer pod kotom 180°, ki sta nameščeni na prednjem in zadnjem delu vozila. Varnostni sistem, ki združuje kamero in radar za zaznavanje premičnih in nepremičnih ovir (pešci, avtomobili ...) ter sproži samodejno zaviranje za zaustavitev vozila pred trčenjem.


Po sporočilu za javnost povzel: Tit Kurtin