Citroënovi rezultati v letu 2013 in napoved za 2014

Torek, 21 Januar 2014

Citroën je objavil poslovne rezultate preteklega leta. Po zaslugi 14 % rasti prodaje v državah izven Evrope je znamki uspelo kompenzirati upad prodaje v Evropi in stabilizirati letno prodajno količino na svetovni ravni. Za prodajo so bili ključni: uvedba modelov C-Elysée in C4 L na rastoče trge, širjenje linije DS in uspešen začetek prodaje modelov C4 Picasso in Grand C4 Picasso.

V letu 2013 je Citroën po vsem svetu prodal 1.266.000 vozil oziroma se je v primerjavi z letom 2012 stabiliziral (+0,1 %).

V Evropi stabilno

V Evropi se je Citroën v težkih gospodarskih razmerah (trg v upadu za 1,6 %) soočil z 8,6 % upadom števila registracij. Še posebej pomemben je bil upad na francoskem (-5,5 %) in italijanskem trgu (-7,6 %), na katerih je bila znamka doslej najmočnejša. K temu so pripomogle težave na začetku leta v proizvodnem obratu Aulnay-sous-Bois in tudi politika rentabilnih distribucijskih tokov.

Kljub temu pa je Citroën sledil porastu trga v Veliki Britaniji, v Evropi povečal tržni delež lahkih dostavnih vozil (+0,1 točke na 10,2 %), povečal prodajo v zadnjem trimesečju (+0,2 točke) in ob koncu leta 2013 zabeležil 21 % porast portfelja naročil (v primerjavi s koncem leta 2012).

Citroën se vse bolj širi na mednarodne trge

Prodajna količina Citroëna v državah izven Evrope se je povečala za 14 % oziroma zajema 41 % svetovne prodaje).

Na Kitajskem je Citroën zabeležil veliko večjo rast od lokalnega trga (+26,3 % na trgu z 19,1 % porastom), s čimer je to postal njegov največji trg. V Latinski Ameriki (Argentina, Brazilija, Čile) je ravno tako dosegel hitrejšo rast od lokalnega trga (+3,5 % na trgu z 1,9 % porastom). V Alžiriji je Citroën povečal tržni delež za 39,8 %, v Turčiji za 11 %, v Ukrajini za 19,7 %, v Rusiji pa je delež upadel za 11,9 %. Citroën je podpisal petih novih pogodb z uvozniki, med katerimi so države v jugovzhodni Aziji, Afriki in na bližnjem vzhodu.

Za pravilno se je izkazala strateška lokalna proizvodnja znotraj prioritetnih območij blagovne znamke, v Rusiji, Latinski Ameriki in na Kitajskem. Ključni adut prodajne ofenzive blagovne znamke izven Evrope je model C-Elysée, katerega začetna ciljna prodajna količina je bila presežena za 33 %.

Uspešna linija DS in nova enoprostorca

Linija DS z doslej prodanimi 410.000 primerki, od tega 120.000 v letu 2013, predstavlja velik potencial za rast, tako na Kitajskem, znotraj specializirane mreže, kot tudi v Evropi, kjer zajema 18 % naročil osebnih vozil znamke Citroën. Vsak tretji model DS5 v Evropi ima vgrajeno hibridno dizelsko tehnologijo Hybrid4. Po otvoritvi salona DS World v Šanghaju meseca marca, so tovrstni salon novembra odprli še v Parizu.

Uspešno je stekla tudi prodaja novih modelov Citroën C4 Picasso in Grand C4 Picasso, za katera je bilo prejetih 58.000 naročil.

Napovedi za 2014

Dosedanja dinamika se bo nadaljevala tudi v letu 2014. Predvidenih je 8 novih modelov, med drugimi tudi Citroën C4 Cactus kot prvi model, ki bo poosebljal novo ponudbo najbolje prodajanih modelov in dva modela DS na Kitajskem: DS 5LS in športni terenec po zgledu koncepta Wild Rubis.

Na področju tehnologij se bodo uvajali motorji z oznako BlueHDi, s katero bodo opremljeni novi modeli od februarja dalje. Ta tehnologija ustreza prihodnjim ekološkim predpisom Euro 6. Razširila se bo ponudba bencinskih motorjev PureTech, še posebej s turbo verzijo e-THP 130, ki bo od spomladi dalje na voljo za vozilo Citroën C4 in bo ustrezala ekološkemu predpisu Euro 6.

Pomemben za promocijo blagovne znamke je vstop Citroëna z vozilom Citroën C-Elysée v svetovno prvenstvo za osebna vozila (FIA WTCC), na katerem se bodo v letu 2014 pomerili Sébastien Loeb, Yvan Muller in José-Maria López.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper