Dacia in Renault: 10 let skupnega sodelovanja

Sobota, 04 Julij 2009

Dacia je, odkar jo je 2. julija 1999 prevzel Renault, postala pomemben akter v avtomobilski industriji in ključni del strategije Skupine Renault.

  • Dacia je pred svojim časom. Njeni izvirni modeli so spremenili običaje kupcev avtomobilov. Slednje pritegne zmerna cena, zaupanje pa jim vzbuja povezava med Dacio in Renaultom. Dacia velja za znamko, ki na trgu za dani denar ponuja največ oziroma najboljše razmerje med ceno in uporabno vrednostjo – prostornostjo, trdnostjo in zanesljivostjo.
  • Dacia ima mlado ponudbo modelov – Logan, Logan MCV, Logan van, Logan pick-up in Sandero je pet modelov, ki so jih predstavili v minulih petih letih.
  • Dacia je nenehno rastoča znamka. Od predstavitve modela Logan leta 2004 so skupaj prodali že skoraj milijon vozil znamke Dacia. V letu 2008 je rast prodaje znašala 11,7 odstotka, v prvih petih mesecih letos pa 15,5 odstotka.
  • Dacia je iz nacionalne znamke prerasla v svetovno: vozila znamke Dacia so v letu 2009 naprodaj v več kot 50 državah.

1999: Dacia postane del Skupine Renault
Renault kupi 51 odstotka kapitala podjetja Dacia in svoj delež postopoma povečuje. Od leta 2003 ima Renault v lasti 99,3-odstoten delež podjetja.

1999-2004: obsežna modernizacija
- Skupina Renault v posodobitev tovarne v romunskem mestu Pitesti v petih letih vloži 489 milijonov evrov. Načrt obsega posodobitev industrijske opreme, izboljšanje kakovosti, izobraževanje zaposlenih, izboljšanje delovnih pogojev obnovo stavb, prenovo informacijskih sistemov in namestitev industrijske opreme za sestavljanje Renaultovih motorjev in menjalnikov.
- Dva modela, ki so ju pričeli izdelovati leta 2000 (SuperNova) in 2003 (Solenza) imata vlogo »prilagoditvenih vozil«, saj z njima preverjajo nove industrijske procese, ki so jih uvedli v Dacii in pri njenih dobaviteljih. Ta dva avtomobila utrjujeta pot za model Logan.

2004-2005: pričetek izdelave modela Dacia Logan, utelešenja zelo kakovostnega družinskega avtomobila s privlačno ceno
Ta zanesljiv in cenovno dostopen družinski avto naj bi imel vlogo prvega družinskega avtomobila v naglo rastočih gospodarstvih, na primer v Romuniji, državah severozahodne Afrike ipd. Zaradi pohvalnih ocen novinarjev in zanimanja kupcev so spomladi 2005 Logan pričeli prodajati tudi v zahodni Evropi, kjer je nemudoma postal uspešen. Dacia Logan je osvojil nove kupce in dosegel znatne tržne deleže v vseh državah: v vzhodni Evropi, severni in zahodni Afriki in tudi v zahodni Evropi.

Nekaj ključnih datumov
2. junij 2004                 svetovna premiera Logana v Technocentru Renault na obrobju Pariza (Francija)
9. september 2004       začetek prodaje Logana v vzhodni Evropi
junij 2005                     začetek prodaje Logana v zahodni Evropi
8. september 2005       začetek prodaje Logana z dizelskim motorjem 1,5 dCi

2006-2008: trije novi modeli
Dacia je svojo ponudbo razširila z modelom Logan MCV, ki je kombi različica Logana, in dvema lahkima gospodarskima voziloma – Logan van in Logan pick-up. Logan MCV se je naglo uveljavil na vseh trgih. Z zasnovo, ki omogoča prevoz do sedmih odraslih potnikov je postal merilo za cenovno ugodne kombi avtomobile, saj na trgu ni nobenih avtomobilov s primerljivimi odlikami. Do danes je bilo prodanih več kot 220 tisoč primerkov Logana MCV, večina v Evropi.

Nekaj ključnih datumov
marec 2006                 predstavitev Logan Steppe, prve stilistične študije znamke Dacia na salonu v Ženevi
oktober 2006                začetek prodaje modela Logan MCV
februar 2007                 začetek prodaje modela Logan van
februar 2008                 začetek prodaje modela Logan pick-up

2008: Dacia eco2 – gospodarni avtomobili, ki izkazujejo tudi skrb za okolje
Oktobra 2008 na avtomobilski razstavi v Parizu Dacia predstavi okoljsko oznako Dacia eco2, s katero pokaže, da je možno izdelati avtomobile, ki so kljub dostopni ceni tudi spoštljivi do okolja. Vsi modeli znamke imajo vsaj po eno različico z oznako Dacia eco2, saj imajo njihovi motorji na bencin, plinsko olje, utekočinjen naftni plin LPG ali bio-etanol E85 izpust CO2  manjši od 140 g/km.

2008-2009: znamka naraščajoče privlačnosti
Z modelom Sandero, kompaktno a prostorno kombi-limuzino je Dacia storila še en korak naprej. Sandero ni le cenovno dostopen, je tudi privlačen in sodoben. Ta trend sta potrdila tudi Duster, prva oblikovalska študija znamke Dacia, in Sandero Stepway, ki je bolj terenska različica modela Sandero.

Nekaj ključnih datumov
junij 2008                     začetek prodaje modela Dacia Sandero
julij 2008                      začetek prodaje prenovljenega modela Dacia Logan
oktober 2008                začetek prodaje prenovljenega modela Logan MCV
marec 2009                 predstavitev prve oblikovalske študije Dacia Duster na razstavi v Ženevi
julij 2009                      začetek prodaje modela Dacia Sandero Stepway

Dacia danes
Dacia še naprej odraža spremembe v načinu življenja kupcev, ki iščejo bistvo avtomobila. To dokazuje nekaj številk:
- v prvih petih mesecih leta 2009 je Dacia prodala skoraj 120 tisoč vozil, kar pomeni 15,5-odstotno rast prodaje na trgu, ki se je sicer skrčil za 16 odstotkov, prodaja Dacie v Nemčiji pa je bila osemkrat tolikšna kot leto prej.
- Dacia je v Franciji deveta najbolje prodajana avtomobilska znamka.

Dacia jutri
Dacia bo ostala zvesta svojemu položaju in bo nadaljevala širjenje svoje ponudbe, saj bo v letu 2010 predstavila nov model 4x4. Razvoj modelov iz spodnjega (cenovnega) dela ponudbe znamk Dacia in Renault ima v Skupini Renault prednostno vlogo. S ponudbo petih modelov namerava Skupina ohraniti svojo prednost pred tekmeci in odražati spreminjajoče se navade kupcev avtomobilov, tako v Evropi, kjer se kupci vračajo k bistvu avtomobila, kot tudi na novih avtomobilskih trgih, kjer mnogo ljudi želi kupiti svoj prvi avtomobil.

Prodaja znamke Dacia

Zgodovina

 

Renault Slovenija