Jadrnica Maserati z Giovanniem Soldinijem postavlja nov rekord

Sobota, 04 Februar 2012

Maserati je v četrtek pričel s prvim poskusom doseganja novega rekorda na 3.884 milj dolgi poti preko Atlantika, ki smo ga najavili že v oktobru. Ambiciozni cilj posadke, pod vodstvom Giovannija Soldinija,  je postaviti nov rekord na relaciji Cadiz - San Salvador, ki ga doslej ni zabeležila še nobena jadrnica. Poleg zgodovinske povezanosti Maseratija z vodnimi športi, tokratna naveza simbolizira tudi primerljivost Maseratijevih zmogljivosti na cesti z zmogljivostmi, ki jih Giovanni Soldini in Maserati beležita na vodi.


Giovanni Soldini je s svojo posadko sedmih izkušenih jadralcev izplul 2. februarja ob 11.50.08 GMT iz pristanišča Cadiz v smeri proti San Salvadorju (Bahami). V ekipi skipperja Soldinija so nemški jadralec Boris Herrmann (navigator), ameriški jadralec Brad Van Liew, Španec David Vera in štirje Italijani: Gabriele Olivo, Guido Broggi, Corrado Rossignoli in Marco Spertini.

»Za takojšen odhod iz Cadiza smo se odločili zaradi ugodnega vremena,« pojasnjuje Giovanni Soldini. »Območje visokega pritiska nad Azori naj bi nam zagotavljajo dober veter v prvi polovici prečkanja. Kaj bo na drugi polici poti, ta trenutek ne moremo napovedati, saj dolgoročna vremenska napoved preprosto ni dovolj zanesljiva. Vendar pa posebnih presenečenj ne pričakujemo. Vsi smo pripravljeni na ta izziv in se resnično veselimo potovanja,« je pred odhodom še povedal Soldini.

Postavitev rekorda Cadiz - San Salvador spremlja World Sailing Speed Record Council. Gre za precej zahteven izziv, tako zaradi dolžine, kot tudi zaradi zahtevnosti izbrane poti. V preteklosti so se tega podviga lotevali le veliki trimarani. Maserati pa bo s tem poskusil postaviti prvi referenčni čas za jadrnice. Izziv sponzorirajo Maserati kot največji partner, po katerem ima jadrnica tudi ime, švicarska banka BSI (Generali Group), Generali in drugi.

Podvig, vključno z videi, fotografijami in novičkami  je mogoče spremljati na Maseratijevem posebnem spletnem mestu www.maserati.soldini.it., na Facebooku profilu Giovannija Soldinija, ter na Twitterju (@giovannisoldini, @borisherrmann; Brad Van Liew @TeamLazarus).

Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper