Maserati in Soldini napadata atlantske jadralske rekorde

Nedelja, 09 Oktober 2011
Maserati je se povezal s priznanim jadralcem, Giovannijem Soldinijem, z namero, da izboljšajo tri pomembne zgodovinske jadralske rekorde na Severnem Atlantiku. Soldini bo skupaj z ekipo devetih izkušenih jadralcev naslednje leto vodil Maseratijevo jadrnico, katere pokrovitelj bosta še zavarovalnica Generali in švicarska banka BSI, ki spada v skupino Generali.



Tri poskuse rekordnih časov bodo postavljali na relacijah: Cadiz-San Salvador (Bahami), Miami-New York in New York-Lizard Point (Velika Britanija). Poskuse bodo spremljali strokovnjaki za certifikacijo pomorskih rekordov - World Sailing Speed Record Council (WSSRC).

Maseratijeva jadrnica VOR 70, je dolga preko 20 metrov. Sodelovala je že v dirki okoli sveta 2008 – 2009. Ultra tehnološka jadrnica naj bi bila najhitrejša jahta z enojnim trupom. Njeni karbonski jambori segajo več kot 30 metrov visoko, ima mobilne balastne rezervoarje in zelo vitko obliko trupa. Po treh mesecih na kopnem naj bi Maseratijeva jadrnica v novembru pričela s preizkusi v void. Po predelavi je kar 10 % lažja in hkrati močnejša kot prej. Težja kobilica omogoča večjo stabilnost, kar dovoljuje tudi višje hitrosti.

Vesel sem, da sta se dve močni podjetji odločili podpreti to pomembno italijansko odpravo,” je izjavil Giovanni Soldini, ki je Atlantski Ocean prečkal že več kot 30-krat. “Želimo postati prvi italijanski čoln, ki bo postavil rekord na uradni trasi WSSRC. Izboljšati rekord na Severnem Atlantiku pa je tudi moja dolgoletna želja.”



Maserati pa ni nov v pomorstvu. Ustanovitelja te znamke, brata Maserati, sta namreč v tridesetih letih prejšnjega stoletja preizkušala dva združena 16-valjna motorja na morju. V letu 1955 je Maseratijev motor osvojil 5 svetovnih prvenstev za dirkalne čolne. 12 zaporednih let, do 1969 so Maseratijevi osemvaljniki dosegli 19 svetovnih, štiri evropske in 10 italijanskih naslovov v različnih kategorijah. Maseratijeva podpora Giovanniju Soldiniju torej predstavlja nekakšen povratek v preteklost in napoveduje tudi prihodnost znamke. Tri rekorde naj bi poskusili izboljšati od januarja prihodnje leto dalje.