Kitajci želijo osvojiti Volvo ocean race

Nedelja, 26 Junij 2011
Kitajska je začela s svojim prvim vpisom v Volvo Ocean Race 17. junija. Napovedali so, da bodo za krmilom ekipe Sanya vodilni svetovni jadralci. V obdobju napornih devetih mesecev, na 39.270 milj dolgem izzivu, z začetkom v oktobru, bodo prvič poskusili osvojiti zmago.



Kljub velikim tehničnim in finančnim virom, najbolj naseljena država nikoli ni premagala konkurence na jadranju okoli sveta, vendar pa namerava narediti preboj z zaposlitvijo 40-letnega Novozelandca Mike-a Sanderson-a, na mestu skiperja. Sanderson je dvakratni zmagovalec Volvo Ocean Race in bo lovil zmago s posadko izkušenih kitajskih jadralcev. Pomerili se bodo z največjimi imeni v svetu jadranja kot so Američan Ken Read (PUMA) in Francoz Franck Cammas (Groupama).

Dirka šteje kot vodilni jadralni test "monohull jaht" in kot najdaljši športni dogodek. Začela se bo 29. oktobra, v  španskem Alicanteju, zaključila pa naslednje leto 8. julija, v irskem Galwayu. Jadralci bodo obiskali vse celine sveta. Ekipa Sanya bo na Kitajskem gostila postanek v pristanišču od 4. do 19. februarja. Drugi postanki vključujejo: Cape Town, Abu Dhabi, Auckland, Itajai, Miami, Lizbono in Lorient.



Knut Frostad, predsednik uprave Volvo Ocean Race je dejal: "Zelo smo navdušeni nad novico o ekipi Sanya in vrnitvi Mike-a Sanderson-a, veterana in pravega ambasadorja Volvo Ocean Race. "Ekipa Sanya bo omogočila kitajskim oboževalcem jadranja povezavo z Volvo Ocean Race in neverjetno osnovo za sodelovanje z novim občinstvom. Prav tako pa bo pritegnila potencialne turiste, ne le v Sanyo, tudi na Kitajsko samo po sebi."

Mesto Sanya, na Kitajskem otoku v provinci Hainan,  je znano tudi pod imenom "Havaji z Orienta". Ob izboru mest, v katerih bodo postanki regate je izstopalo iz konkurence ter tako postalo eno izmed desetih pristanišč, ki bo pozdravilo flote na naslednjem tekmovanju 2011-12.  Natančna lokacija postanka je Luhuitou Bay, kjer bodo gradnje potekale do konca avgusta 2011. Ko bo marina končana, bo postala objekt svetovnega razreda.



Helly Hansen, eden od vodilnih svetovnih ponudnikov oblačil na prostem iz Norveške, bo uradni partner oblačil ekipe Sanya, ki bo zagotavljal ekipi celotno garderobo za dirke in tudi na kopnem. Sanya, na osnovi Blue Ocean Protection Association, bo na krovu varovala okolje in pa prav tako opravljala pobudo po širjenju filozofije o varovanju oceanov v vsakem kraju, ki ga bo obiskala.