Komercialni rezultati Citroëna v 2011

Nedelja, 15 Januar 2012
Leto 2011 je bilo za Citroën v prvem polletju uspešno (+0,8 %), drugo polletje pa je bilo težje. Rezultat: v letu 2011 je Citroën prodal 1.436.000 avtomobilov po vsem svetu (-1,65 % v primerjavi z letom 2010, + 6,7 % v primerjavi z letom 2009). Internacionalizacija znamke Citroën je v polnem teku, saj prodajni delež izven Evrope narašča. Ta predstavlja 35 % prodaje, oziroma za 3 odstotne točk več v enem letu.



V Evropi (30 držav) znamka Citroën ohranja svoje 6. mesto, ki ga je osvojila leta 2010, predvsem zaradi držav Srednje in Vzhodne Evrope, in ohranja trden položaj na domačem trgu. Na domačem trgu je Citroën edina francoska znamka, ki je povečala svoj tržni delež, ki znaša 15,2 %. V Italiji je leto 2011 prineslo dobre rezultate v razredu vozil C in ohranitev 3. mesta na trgu lahkih gospodarskih vozil. V Veliki Britaniji Citroën dosega uspeh z vozili DS3 (12.000 dobav) in C3 Picasso (vodilni v svoji kategoriji). Nemčija je zabeležila večjo prodajo bolje opremljenih vozil z linijo DS (14 % prodaj v letu 2011 v primerjavi z 8 %). V Španiji pa je Citroën vodilni na trgu lahkih gospodarskih vozil od leta 1996 dalje in 2. na trgu osebnih vozil. V ostalih državah Zahodne Evrope se rezultati razlikujejo od države do države (16 % porast prodaje na Nizozemskem, ohranitev 4 %tržnega deleža v Avstriji, uspeh linije DS v Švici s 13 % prodaj). Države Srednje in Vzhodne Evrope je značilen rahel porast Citroënovega tržnega deleža na 4,6 % zaradi uspeha novega C4 in dobrih rezultatov na trgu lahkih gospodarskih vozil (Slovaška, Hrvaška, Poljska …)

Na Kitajskem, ki predstavlja za znamko drugi najpomembnejši trg, Citroën ohranja več kot 2 % penetracijo s približno 220.000 prodanimi vozili. K dobrim rezultatom je pripomogla uspešna prodaja vozil dvo- in triprostorskih vozil ter za 80 prodajnih mest povečana prodajna mreža (skupnopreko 350 prodajnih mest. Dokaz Citroënovih ambicij v tej državi je tudi razkritje vozila DS5 v Šanghaju ter drugo skupno podjetje CAPSA za prodajo vozil iz linije DS od leta 2012 dalje.

V Rusiji se nadaljuje rast prodaje vozil Citroën s povečanjem svoje prodaje za skoraj 60 % s približno 28.000 prodanimi primerki. Temelji na razvoju svoje mreže in na uspehu modelov, ki jih proizvajajo v mestu Kaluga (C4, nato novi C4 in C-Crosser).

V Latinski Ameriki je povsod prisotna rast prodaje. V Braziliji je z 90.000 prodanimi vozili Citroën povečal svojo prodajo za 7% (trg: +4 %). K dobrim prodajnim rezultatom je pripomogel začetek prodaje vozila C3 Picasso. V Argentini je bilo prodanih 33.000 vozil, kar predstavlja za 40 % več kot v letu 2010, tako da je Citroën lahko dosegel 4 % tržni delež (+0,3 točke).

Citroën se preoblikuje

Znamka želi s prepričljivostjo svoje ‘kreativne tehnologije’ postati bolj globalna in razširiti ponudbo bolje opremljenih vozil. Stebri tega razvoja so in bodo:

·    Bogat, prilagojen in privlačen izbor vozil

  • Izbor vozil razreda C - Na podlagi uspeha vozil Citroën C3 in C4 bo znamka Citroën v prvi polovici leta 2012 začela prodajati nov SUV Citroën C4 Aircross. Drugo vozilo, ki se ponaša z dobrimi rezultati v letu 2011 z 21 % rastjo je C3 Picasso, ki je prišel v prodajo v letu 2011 v Latinski Ameriki, zlasti s svojo različico C3 Aircross.

  • Linija prestižnih vozil DS - Nova citroëna DS4 in DS5, sta že doživela uspeh, ki ga dokazujejo številne prejete nagrade: po osvojitvi naslova za „najlepši avto leta” v letu 2010 je DS4 osvojil še nagrado za najlepši dizajn, ki so mu jo podelili bralci nemške revije Auto Bild. DS5 je prejel nagrado za „Družinski avto leta”, ki mu jo je v Angliji podelila revija Top Gear. Med drugim je DS5 za svojo tehnologijo hibridnega vozila z dizelskim motorjem, imenovano HYbrid4, osvojil tudi prestižno odlikovanje "Zlati volan" s strani revije Auto Bild in nagrado za "Zeleni avto leta" s strani revije L’Argus. Še en znak privlačnosti najnovejšega avtomobila iz linije DS: DS5 je v ožjem izboru za nagrado „Evropski avto leta”. Z 78.000 prodanimi vozili DS3 in 29.000 prodanimi vozili DS4, predstavljajo modeli iz linije vozil DS 7 % svetovne prodaje znamke Citroën. V letu 2012, v katerem se bo prvič celo leto prodajal celoten izbor vozil DS, bi morala ta vrednost znašati okoli 15 %, saj bo model DS5 prišel v prodajo v vseh evropskih državah, linija DS pa v Latinsko Ameriko in na Kitajsko. S prestižnimi modeli linije DS in modeli razredov D/E (citroëna C5 in C6) je znamka v dveh letih podvojila prodajo v kategoriji premium. Tako v letu 2011 predstavlja 15 % celotne prodaje znamke Citroën.
  • Električna vozila - Elektrika je z letom 2010 pri Citroënu postala prodajna resničnost. Znamka Citroën ima v svojem izboru dva avtomobila: Berlingo first électrique in C-zero. Do danes so sprejeli več kot 3000 naročil za električna vozila Citroën. Da bi nadaljevali v tej smeri, bo v letu 2012 sprejeta nova cena za vozilo C-zero. Poleg ponudbe električnih vozil, ponuja znamka Citroën tudi tehnologijo e-HDi na celotnem izboru svojih vozil in tehnologijo popolnega hibrida z dizelskim motorjem, ki so jo prvič vgradili v vozilo Citroën DS5 Hybrid4.
  • Gospodarska vozila - Citroën na področju gospodarskih vozil zaseda drugo mesto v Franciji, v državah Beneluxa, v Španiji in na Portugalskem … Citroëna je na 5. mestu v 18. evropskih državah, kjer je znamka prodala 166.500 vozil in ima 10,5 % tržni delež. Stilsko prenovljena citroëna berlingo in jumpy bosta aduta v letu 2012.

·    Želja: "zadovoljiti stranko in olajšati življenje"

Spletni portal Citroën multicity želi olajšati potovanja ob upoštevanju vseh obstoječih načinov prevoza. Ta ponudba omogoča načrtovanje poti ‘od vrat do vrat’, rezervacijo prevoznih dokumentov, najem avtomobila (vključno z električnim citroënom C-zero) ali nakup potovanj/vikend paketov. Po osmih mesecih delovanja ima storitev že 11.500 strank in več kot 200.000 obiskovalcev na mesec.

Istočasno z lansiranjem vozil linije DS in v stalnem prizadevanju za zadovoljitev stranke, bo znamka Citroën v letu 2012 v Evropi odprla klub Citroën DS Privilège, namenjen strankam linije DS. To je novost med znamkami za širok krog potrošnikov!