Koncerna PSA in Bollore bosta sodelovala na področju električnih vozil

Četrtek, 25 Junij 2015

Sporazum o strateškem sodelovanju med družbama Bolloré in PSA Peugeot Citroën, ki bo zajemal proizvodnjo in distribucijo vozil ter njihovo souporabo, je odraz predanosti obeh skupin trajnostni mobilnosti. Sovpada tudi z njunim skupnim ciljem postati vodilni akter na trgu souporabe vozil (carsharing), ki bo predstavljal pomemben del nove ekonomije mobilnosti skupaj z rešitvami za javni prevoz.

Električno vozilo, katerega distribucijo bo opravljala skupina PSA Peugeot Citroën, je Bluesummer. To je štirisedežni kabriolet z avtonomijo 200 km v mestnem okolju. Oblikovali so ga v skupini Bolloré, eni izmed 500 največjih gospodarskih družb na svetu, ki zaposluje 56.000 ljudi in se ponaša s 197-letno tradicijo!

Z vidika proizvodnje sporazum ureja tudi sestavljanje avtomobilov Bluesummer v tovarni PSA Peugeot Citroën v Rennesu od septembra 2015 dalje. Predvidena zmogljivost je 15 vozil na dan in največ 3.500 vozil letno.

Svojo predanost trajnostni mobilnosti bosta skupini nadgradili še s sodelovanjem na področju souporabe vozil - sprva le v Evropi, nato še po vsem svetu. V načrtu je namreč ustanovitev mešane družbe, ki bo ponujala rešitve za souporabo električnih vozil (osebni avtomobili in gospodarska vozila) in vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem z majhnimi emisijami škodljivih snovi.

Sporazum o strateškem sodelovanju združuje znanje in izkušnje obeh skupin:

Bolloré že deluje na trgu električne mobilnosti, saj so pri skupini zasnovali in razvili več električnih vozil (Bluecar, Bluesummer, Bluebus in Bluetram). Skupina upravlja tudi mrežo za souporabo električnih vozil v več francoskih mestih (Pariz, Lyon in Bordeaux z okolico) ter v tujini prek svojih podružnic.

Skupina PSA Peugeot Citroën je od leta 2013 vzpostavila že nekaj sistemov souporabe vozil, med drugim ponudbo za podjetja v Franciji in prek svoje tržne znamke Citroën tudi v Nemčiji (Multicity Berlin). Poleg prej naštetega je znamka Peugeot leta 2009 uvedla ponudbo kratkoročnega najema – Mu by Peugeot.

Carlos Tavares, predsednik upravnega odbora skupine PSA Peugeot Citroën, je povedal: "Sporazum med našima gospodarskima družbama predstavlja skupno vizijo, ki si jo deliva Vincent Bolloré in jaz. To je vizija o rešitvah za čisto, trajnostno mobilnost, s katerimi bomo našim strankam zagotovili svobodno gibanje, kar je za naju ena od temeljnih pravic v sodobni družbi."

Vincent Bolloré, predsednik in izvršilni direktor družbe Bolloré, je dejal: "Zelo smo ponosni na to partnerstvo, ki je osnovano na industriji, inovativnosti in okoljevarstvenih prizadevanjih. To je korak naprej v razvoju električnih vozil za široko potrošnjo."
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper