Land Rover podprl ekstremno polarno ekspedicijo Scott Expedition

Petek, 01 November 2013

Globalni ambasador znamke Land Rover, raziskovalec Ben Sauders, se je podal na najbolj zahtevno polarno ekspedicijo v zadnjih 100 letih, imenovano Scott Expedition. Brez podpore namerava opraviti 2900 kilometrov dolgo pot od Antarktike do Južnega Pola, po sledeh kapitana Scotta in njegove nesrečne nedokončane ekspedicije Terra Nova.

25. oktobra sta Ben Saunders in sopotnik Tarka L’Herpiniere pričela povratno pot iz „Scottove koče“, ki jo je kapitan Robert Falcon Scott postavil leta 1911, kot bazo ekspedicije Terra Nova. Pot, ki jo nameravata opraviti raziskovalca, bo najdaljše polarno popotovanje brez podpore. Hkrati naj bi ta pot pomenila dokončanje tragične Scottove ekspedicije. Dnevne bloge lahko sledite na naslovu: www.scottexpedition.com/blog

Benu Saundersu je pri ekspediciji v podporo znamka Land Rover. Z modelom Discoveryem je na ekspedicijo pripravljal na najbolj nedostopnih področjih Velike Britanije in Evrope. Med drugim se je na ekstremne razmere prilagajal tudi z uporabo hladne klimatske komore, v razvojnem centru Jaguar Land Rover. Saunders tudi v privatnem življenju vozi model Discovery in živi skladno z geslom znamke Land Rover: "Above and Beyond".

Saunders bo imel na odpravi s sabo posebej vzdržljiva prenosnika, satelitski telefon. 3 litij-polimerne baterijske pakete ter zložljiva 62-vatna solarna panela, ki bosta poskrbela za polnjenje tehnologije s 24-urno dnevno svetlobo Antarktike. Njegova domača podpora ga bo nenehno spremljala s pomočjo satelitskega sledenja.

 

Ben Saunders

Saunders je poznan kot ekstremni raziskovalec in blogger. Največji sloves doslej je dosegel s svojim samostojnim smučanjem do Severnega Pola, leta 2004. Je najmlajši (za 10 let) izmed treh ljudi, ki so doslej peš dosegli Severni Pol.

Ekspedicija Terra Nova

Robert Falcon Scott je po uspešno opravljeni ekspediciji na Antarktiko,v letih 1901-1904, vodil tudi Britansko ekspedicijo na Južni Pol, znano pod imenom Terra Nova Expedition – po podporni ladji Terra Nova. Kapitan Scott je s temeljito organizirano podporno ekipo načrtoval ekspedicijo na podlagi takratnih vedenj, skromnih materialov in prehrambenih znanj. Skupaj s štirimi kolegi je, ob vmesnih raziskavah, Južni Pol dosegel 17. januarja 1912, kjer pa so izvedeli, da je 33 dni pred njimi ta zgodovinski mejnik že dosegla norveška odprava, pod vodstvom Roalda Amundsena. Podporna ekipa je zamujala z dostavo hrane in psov na dogovorjeno mesto, a ko je namesto 1. marca dosegla kraj predvidenega srečanja štiri dni kasneje in čakala še 10 dni, Scotta tam ni bilo. Na poti nazaj v bazo se je srečal z ekstremnimi vremenskimi razmerami in temperaturami do -47 stopinj. Zaradi mraza, dehidracije in podhranjenosti je Scott s kolegi obtičal le 18 kilometrov od dogovorjene točke in tam predvidoma umrl 29. marca 1912.
 

Aleksander Praper