Range Rover je prvi na svetu izpeljal vožnjo preko papirnatega mostu!

Četrtek, 19 November 2015

Range Rover je najel britanskega umetnika Steva Messama in tradicionalno britansko podjetje za proizvodnjo papirja, James Cropper PLC, da so v mestu Suzhou, na Kitajskem, postavili most iz papirja. Preko loka, ki nima železa, vijakov, niti lepila, temveč zgolj pole papirja, je zapeljal novi ranger rover in postal prvo vozilo, ki je prečkalo papirnati most.

 

Unikatna ideja, postaviti papirnati most in preko njega zapeljati velikega terenca, se sliši utopična, a fizika omogoča tudi to. Steve Messam, svetovno znani umetnik, ki strmi k okolju prijaznim
umetninam, je uporabil klasično logiko gradnje mostov v loku, kjer se navpična sila preko loka pretvori v vodoravno in se prenese na podpore. Lok se seveda želi vbočiti, da bi to lahko naredil, se bi moral razširiti in zato pritisne z vso silo bremena na strani. Če sta obe strani fiksni, potem lahko takšna konstrukcija prenese tudi velike sile. A vendarle doslej še nihče ni poskusil izdelati mostu takšnih razsežnosti, oziroma z željo, da preko njega zapelje avtomobil.

Most so postavili ročno, z lesenim dovozom in izvozom (med katera so naložili papir) ter z ustreznimi podporami, ki pa so jih nato umaknili in dovolili mojstru, da dokaže moč svoje konstrukcije. Ko je bil most zaključen, je nastal 3,4 metra visok lok, ki je prečkal vrzel široko 5 metrov.

Tudi lokacija tokratnega ekstremnega preizkusa ni naključna. Ne le, da je Kitajska zelo pomemben trg za prestižne znamke, tam ima papir tudi najdaljšo tradicijo. Vseeno pa so za gradnjo uporabili britanski papir, podjetja, ki je nedavno praznovalo 170 let proizvodnje papirja. Povrh velja omeniti, da je mesto Suzhou polno mostov in kanalov, zaradi česar se ga je prejel vzdevek “Benetke vzhoda”. Skratka – papirnati most, v domovini papirja in kraju, ki slovi po mostovih.

Četrta generacija range roverja, ki so jo predstavili leta 2012 v veliki meri za konstrukcijo uporablja aluminij, zaradi česar je do 420 kilogramov lažja od primerljivega vozila, ki bi bilo izdelano iz jekla! Ob pomoči inteligentne tehnologije štirikolesnega pogona je lahko črni range rover zapeljal v strmi začetek papirnatega mosta in ga, zaradi visoko od tal dvignjenega “trebuha” vozila, tudi uspešno premagal. Terenske tehnologije so bile v pomoč, da je vozilo praktično brez poškodb podlage zapeljalo preko nje in ni poškodovalo občutljive površine papirja.

Range Rover je naročil to posebno gradnjo in vožnjo preko papirnatega mostu, da bi na impresiven način pričel s praznovanjem 45-letnice vozil Range Rover in s tem simboliziral 45 let inovacij. Leta 1970 je prvi range rover uvedel segment luksuznih SUV-jev, dve leti za tem pa postal prvo vozilo, ki je prečkalo področje Darienove vrzeli (Darien Gap), ki je edino celinsko področje med Severno in Južno Ameriko, a zaradi goste džungle praktično brez cest in težko prehodno. Leta 1989 je range rover, kot prvo vozilo s 4x4 pogonom, uvedel ABS, leta 1992 pa so, kot prvi v segmentu, vgradili še elektronski sistem za nadzor trakcije in zračno vzmetenje.
 

Aleksander Praper

Galerija