Leta 2012 bo volvo predstavil plug-in hibridno vozilo

Petek, 02 Oktober 2009

Volvo bo predstavil serijska vozila na hibridni bencinsko-električni pogon že leta 2012. Električna energija iz baterije bo zadovoljevala dnevne transportne potrebe 75 odstotkov evropskih voznikov, za daljše poti ali ob prazni bateriji pa se bo samodejno zagnal učinkovit dizelski hibridni motor. Z enim rezervoarjem in uporabo električnega motorja boste lahko prevozili okoli 1,200 kilometrov, izpusti CO2 bodo nižji kot 50 gramov na kilometer, z enim litrom goriva pa boste lahko prevozili do 63 kilometrov.

Volvo je prepričan, da bodo v kupci v prihodnje posegali po varnih in udobnih avtomobilih z dobrimi voznimi lastnostmi in nosilnostjo, ne glede na tip pogona. Hibridna električno-dizelska vozila predstavljajo privlačno alternativo, saj ponujajo najboljše iz obeh svetov: izjemno nizko porabo goriva in izpuste CO2, velik doseg in izvrstne zmogljivosti. »Novi hibridni Volvo bo ponujal resnične užitke za volanom in bo popolnoma izpolnjeval Volvove visoke standarde varnosti in udobja. Obenem bo izpuste CO2 in porabo goriva prepolovil v primerjavi z današnjimi vozili,« je dejal Stephen Odell, predsednik uprave podjetja Volvo.

Prednosti Volvovih hibridnih vozil:

  • Zelo nizka poraba goriva, obratovalni stroški in izpusti CO2,
  • opremljena so kot »normalni« Volvi – vključujoč pričakovano varnost in dinamične zmogljivosti,
  • baterijo lahko napolnite preko standardne vtičnice,
  • vožnja bo v užitek, zmogljivosti pa visoke.

Električni pogon z izpusti CO2 blizu ničle
Električna energija je zelo primerno avtomobilsko gorivo. Električni motor je zelo učinkovit in porabi le okoli petino energije primerljivega motorja na notranje izgorevanje. Volvove električne hibride bo poganjal robusten električni motor z litij-ionsko baterijo, ki se bo polnila tudi ob zaviranju. Baterijo boste lahko napolnili doma preko standardne vtičnice. Elektrika kot gorivo je bistveno cenejša od bencina ali dizla, kar bo znižalo obratovalne stroške. Baterija se bo napolnila v okoli petih urah. Doseg vozila bo znašal okoli 1.200 kilometrov, tako kot pri dizelski različici. Izključno z električnim pogonom boste lahko prevozili do 50 kilometrov – in to brez izpustov iz izpušne cevi. Če boste baterijo polnili z elektriko iz obnovljivih virov, bodo tudi izpusti CO2 med celotno življenjsko dobo blizu ničle.

Učinkoviti dizelski motorji
Ob električnem motorju bo v vozilo vgrajen tudi eden od Volvovih varčnih dizelskih motorjev, ki bo prilagojen za uporabo obnovljivega sintetičnega dizla ter izpolnjeval prihajajoče stroge omejitve izpustov. Dizelski motor bo lahko deloval samostojno ali skupaj z električnim za optimalno izrabo moči in energije. Dizelski motor lahko na primer pomaga ali nadomesti električnega pri visokih hitrostih ali ob prazni bateriji, električni motor pa lahko ponudi dodaten navor ob nizkih vrtljajih. Kombinacija obeh pogonov bo kupcu zagotovila visoko zmogljivost in uporabo brez težav. Po standardiziranem NEDC ciklu uporabe vozila bodo izpusti CO2 iz Volvovih hibridov znašali manj kot 50 g/km.

»Hibridna vozila so trenutno izjemnega pomena za nas, saj lahko z njimi izpolnimo stroge omejitve glede izpustov CO2 in trajnostnega transporta. Seveda pričakujemo, da bodo ustrezni organi ponudili finančne spodbude za spodbujanje nastanka tržišča za taka vozila,« je dodal Stephen Odell.

Današnje električne zmogljivosti ustrezajo zahtevam
Hibridna vozila porabijo manj elektrike, kot mogoče mislite. Za letno pokrivanje električnih potreb 1.000 do 2.000 hibridnih vozil zadostuje že ena srednje velika vetrna elektrarna. Obstoječe električno omrežje bi lahko pokrilo tudi potrebe večjega števila hibridnih vozil. Če bi delež takih vozil v Evropi narasel na 15 odstotkov, bi bilo potrebno oskrbo z električno energijo povečati za enega do tri odstotke.

Uporaba preprostih načinov za varčevanje z energijo, kot je izklapljanje osebnega računalnika in televizije ter uporaba varčnih sijalk, bi lahko celo izničila potrebo po dodatni proizvedeni elektriki. Za ilustracijo – varčevalni ukrepi v Volvovih tovarnah v Gentu in Göteborgu so v zadnjih štirih letih privarčevali dovolj elektrike za 15.000 hibridov letno.

Tržni potencial hibridov
Prodajna cena hibridnega vozila bo zaradi baterije najverjetneje bistveno višja od cene le dizelske različice. Delno bo lahko to razliko izničila nižja cena elektrike (tretjina cene dizla) kot pogonskega goriva. Volvo ocenjuje, da bodo hibridna vozila za določene kategorije kupcev postala privlačna leta 2012. Njihova popularnost se bo postopno povečevala ob vse cenejših baterijah z boljšimi zmogljivostmi.

Preskok faz tehničnega razvoja
Volvo začasno prelaga načrte za izdelavo tako imenovanega polnega hibrida z dizelskim motorjem. Podjetje želi namreč serijski hibrid predstaviti leta 2012, za kar uporablja uveljavljene in preizkušene platforme za bistvene dele vozila, kot sta motor in karoserija. Namesto čakanja na popolnoma novo generacijo vozil, bo podjetje privarčevalo s časom z uporabo inovativnih rešitev za namestitev električnega motorja in baterije ob standardni pogon. Tako bo nova tehnologija kupcem dostopna mnogo hitreje.

 

2AM