Milijon citroenov in peugeotov opremljenih s sistemom eCall

Sreda, 18 Januar 2012
PSA Peugeot Citroën ostaja s storitvama Citroën e-Touch in Peugeot Connect vodilni proizvajalec pri širjenju sistema eCall v Evropi Od leta 2003 dalje je bilo prodanih več kot en milijon vozil Peugeot in Citroën, opremljenih s to storitvijo in v 10 evropskih državah, kjer storitev deluje, so reševalne službe pomagale že približno 5500 ljudem v težavah.



PSA Peugeot Citroën je z uvedbo samostojne enote telematskega sistema (BTA) v letu 2010 omogočil, da je ta funkcija postala širše dostopna. Ta vgrajena enota, ki je povezana z avtomobilom, ločuje telematske funkcije od drugih funkcij, kot je prostoročna telefonija. Ima svoje lastne komunikacijske rešitve, tako da stranki med življenjsko dobo vozila ni potrebno plačevati nobene naročnine.

Sistem eCall ali klic v sili spremlja še klic pomoči na cesti z lokalizacijo vozila, prek katerega se potniki v vozilu v primeru okvare lahko povežejo s službo za tehnično pomoč.

Klic v sili, ki ga je razvil PSA Peugeot Citroën, si je za svoj tehnološki napredek na področju varnosti konec leta 2010 prislužil nagrado "Euro NCAP Advanced". Ta svojevrsten dosežek splošnega proizvajalca vozil s ponudbo inovativnih in učinkovitih rešitev potrjuje, da je varnost v vozilu osnovna skrb skupine PSA Peugeot Citroën.


Kako deluje
Klic v sili omogoča vozniku, da se poveže s posebnim klicnim centrom za pomoč v sili. V primeru nesreče se ročno ali samodejno prek GSM povezave pošlje kratko sporočilo (SMS), ki vsebuje identifikacijo vozila, telefonsko številko in njegovo natančno geografsko lokacijo posebnemu klicnemu centru (v Franciji je to na primer Inter Mutuelles Assistance), ki gosti in usklajuje strukturo sprejemanja in obdelave klicev. Operater vzpostavi stik z voznikom in analizira situacijo: geografski položaj vozila, resnost nesreče, število poškodovanih in morebitno potrebo po pošiljanju pomoči. Po potrebi nato posreduje te informacije pristojnim reševalnim službam na ustreznem območju (gasilci, reševalci, policija ...). Ko voznik ne more odgovoriti, se klic samodejno pošlje reševalnim službam.

Klic v sili skupine PSA Peugeot Citroën prispeva k hitrejšemu posredovanju reševalnih služb in tako pripomore k zmanjšanju hudih poškodb in številu smrtnih primerov na cestah.


Po sporočilu za javnost povzel Aleksander Praper