Mini coupé in mini roadster se poslavljata

Četrtek, 12 Februar 2015

Medtem, ko se svetovno povpraševanje po novi generaciji minija, ki je bil uveden na trg pred nekaj meseci, neprestano povečuje, se končuje proizvodnja različic Coupe in Roadster prejšnje generacije. Dvosedežna športnika Mini Coupé in Mini Roadster bosta skupaj končala svojo kariero, kot je bilo načrtovano. S tem korakom britanski proizvajalec nadaljuje s spremembo generacije minijev in s spremembo na področju proizvodnje vozil v tovarni v Oxfordu.

Mini coupe je bil prvotno uveden na trg na progi ''Zeleni pekel'': novi model vozila je doživel svojo svetovno premiero na 24-urni dirki na Nürburgring Nordschleife, tik pred svojim nastopom na frankfurtskem Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 2011. Mini John Cooper works coupé endurance se je lotil izziva z odliko, pri čemer je poudaril tako športne lastnosti kot tudi zanesljivost prvega dvosedežnega avtomobila v modelni liniji vozil Mini.

Vse od takrat je mini coupé zagotavljal razburljiv in intenziven občutek gokarta s svojimi zmogljivimi motorji, posebno nastavitvijo vzmetenja, nizkim težiščem in zadnjim spojlerjem, ki se samodejno dvigne pri visokih hitrostih. Nezamenljiva oblika strehe avtomobila, z integriranim spojlerjem, je poskrbela za športnost in prepoznavnost. Zdaj se proizvodnja minija coupeja in minija roadsterja, ki ga je opredeljeval čisti užitek v vožnji in spontan užitek vožnje pod milim nebom, približuje koncu. Medtem pa v tovarni vozil Mini, v Oxfordu, še naprej proizvajajo minija convertible.

Najnovejši dokaz priljubljenosti vozila Mini Coupé je njegova zmaga v svojem razredu vozil v okviru glasovanja bralcev za ''Najboljše avtomobile 2015'' (''Best Cars 2015''), ki ga je izvedla avtomobilistična revija ''Auto Motor und Sport''.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper