Mini je med dodatno opremo uvedel dvižna vrata

Sreda, 20 April 2016

V nabor dodatne opreme Mini uvaja atraktivno možnost doplačila za dvižna vrata. Mini to možnost promovira kot posebej praktično rešitev za mestno uporabo, saj je za izstop iz avtomobila po širini potrebnega bistveno manj prostora.

Vrata, ki se odpirajo navpično, se aktivirajo z uporabo elektro-hidravlike. Potreben parkirni prostor – vključno s prostorom za vstop in izstop iz vozila z voznikove in sovoznikove strani – se zmanjša za skoraj 30 odstotkov, z 2.681 na samo 1.930 milimetrov. Žal niso zapisali, koliko avtomobil z odprtimi vrati meri v višino (vrata brez okenskih okvirjev pomenijo bolj izpostavljena stekla), a naš izračun, na podlagi stranske fotografije, je izkazal, da je višina avta z oprtimi vrati skoraj okroglo 2 metra.

S tehničnega vidika vsebuje koncept stranskih vrat številne komfortne dodatke kot standardne, vsebuje pa tudi instalacijsko predpripravo za vgradnjo prihodnjih tehnologij, pravi  Dalf Rietmann, vodja oddelka za posebno opremo Mini. »Vrata se lahko odprejo in zaprejo s pomočjo daljinca. V avtomobilih s komfortnim dostopom, na voljo kot dodatna oprema, se mini odpre in zapre s pomočjo gumba na vratni kljuki, brez daljinskega upravljanja. Za odklepanje oziroma zaklepanje je dovolj, da ima uporabnik ključ avtomobila, na primer, v žepu. V prihodnosti bo odklepanje in zaklepanje avtomobila mogoče z uporabo pametnega telefona s pomočjo aplikacije Mini Excitement«.

»Da dosežemo maksimalno pasivno varnost, imajo stranska vrata ob močnih elementih za bočno zaščito tudi pirotehnični sistem za odpiranje v sili, znan kot 'Pyrotechnic Emergency Exit', kratko PPE«,« je dejal Malph Rahler, vodja proizvodne inovacije Mini. Tukaj, močne pogonske osi zagotavljajo, da se v nujnih primerih vrata odprejo v roku milisekund in omogočijo reševalcem hiter dostop do potnikov.

Prvotno, bo opcija na voljo za vozila Mini Cooper (s tremi vrati), Mini Paceman, in v novem Miniji Cabriu. Petvratni modeli Mini, Mini Clubman in Mini Countryman pa bodo v spekter dodatne opreme opcijo dobili leta 2017. V tujini so tudi že zapisali ceno: 1959 €.
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper
 

Galerija