MINI se vrača na WRC v sezoni 2011

Sreda, 06 April 2011
V tej sezoni bo na izbranih dirkah Svetovnega prvenstva v reliju FIA (WRC) tekmovalo novo moštvo - MINI WRC Team. Cilj letošnje sezone je pridobiti dragocene izkušnje za optimalno pripravo na celo sezono Svetovnega prvenstva v reliju 2012.



MINI John Cooper Works WRC je na karoserijski osnovi modela MINI Countryman razvil tuning partner Prodrive. Ta je opremljen z 1,6-litrskim turbo motorjem, ki prihaja iz proizvodnih modelov MINI in ki je bil nadgrajen v okviru programa BMW Motorsport za uporabo v serijski proizvodnji v skladu s predpisi Super2000 Mednarodne avtomobilistične zveze (FIA), vključno za tekmovanje v Svetovnem prvenstvu turnih avtomobilov (WTCC). Dirkalnik, ki se bo uporabljal na dirkah Svetovnega prvenstva v reliju FIA (WRC) za sezono 2011, bo razkrit na uradni predstavitvi moštva 11. aprila 2011, v tovarni MINI v angleškem Oxfordu.

FIA World Rally Championship je vrhunec reli tekmovanja in predstavlja idealno osnovo za demonstriranje tekmovalnega duha naše blagovne znamke,” je povedal Ian Robertson, član upravnega odbora in odgovorna oseba za prodajo in marketing pri BMW Group. “V motošportu so izkušnje zelo pomemben dejavnik. Zato je bistveno, da v tem kratkem času izvlečemo maksimum in si utrdimo svoj položaj do naših tekmecev. Novi predpisi pomenijo, da je razlika do vrha manjša, kot bi ta lahko bila v kakšnem drugem obdobju. V najkrajšem možnem času želimo postati trn v peti nasprotnim moštvom.”

Na premiernem nastopu prvenstva WRC za sezono 2011, bo moštvo MINI WRC svoje dirkalnike zaupalo prekaljenim voznikom. Kris Meeke (VB) in njegov sovoznik Paul Nagle (IR) sta dokazala svoje sposobnosti v impresivnem slogu, med katerimi je osvojitev naslova za Medcelinsko reli tekmovanje (IRC) v sezoni 2009 le eden izmed njunih uspehov. Daniel “Dani” Sordo (ES), ki bo v sezoni 2011 tekmoval skupaj s svojim sovoznikom Carlosom del Barriom (ES), ima za seboj dolgoletne izkušnje v tekmovanju za Svetovno prvenstvo v reliju (WRC). Devetindvajset uvrstitev na zmagovalnih stopničkah, od 84 štartov v prvenstvu WRC, dovolj zgovorno priča o vrhunskih kvalitetah nekdanjega voznika moštva Citroën.



Obujanje dirkalnih korenin

Reli tekmovanja za MINI še zdaleč niso neznanka. V preteklosti je uspeh v tej popularni disciplini motošporta igral ključno vlogo pri definiranju zunanje podobe blagovne znamke. Tri zmage na reliju Monte Carlo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, so iz Mini Cooper S naredile pravo legendo. Mini je prav tako tekmoval na Evropskem prvenstvu v reliju (ERC), kjer je ponovno dosegal številne uspehe.