Mini širi ponudbo štirikolesnega pogona ALL4

Sobota, 09 Februar 2013

V skladu tradicijo zabavne, agilne vožnje in »go-kart« občutka, si Mini prizadeva za voznikove užitke. Te lahko podkrepi tudi štirikolesni pogon ALL4, ki so ga sprva predstavili leta 2010 na modelu Countryman. Ponudba modelov Mini s štirikolesnim pogonom se bo marca 2013 še razširila na skupno 8 vozil.

Marca 2013 bo na trg vstopil mini paceman, ki bo število modelov z ALL4 v sklopu osnovne ali dodatne opreme povečal na številko osem. Paceman bo ALL4 v sklopu dodatne opreme povezal z dizelskima motorjema v modelih Cooper SD Paceman (105 kW/143 KM) in Cooper D Paceman (82 kW/112 KM) pa tudi z bencinsko izvedboCooper S Paceman (135 kW/184 KM). Na akcijo je pripravljen tudi mini paceman v športni različici John Cooper Works, ki ima že serijsko štirikolesni pogon ALL4. Vsi omenjeni modeli so opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, 6-stopenjska avtomatika pa je na voljo v sklopu dodatne opreme.

Štiri možne izvedbe s štirikolesnim pogonom prispeva tudi mini countryman. ALL4 je na voljo kot dodatna oprema za modele Cooper S Countryman, Cooper SD Countryman in Cooper D Countryman, medtem ko je v različici John Cooper Works ALL4 vgrajen serijsko.


Kako deluje ALL4?
Pogon ALL4 je bil posebej zasnovan za modele Mini. Sistem štirikolesnega pogona uporablja elektromagnetni sredinski diferencial za nemoteno razporeditev pogona med sprednjo in zadnjo premo. ALL4 prenese do 50 odstotkov moči motorja na zadnja kolesa v normalnih voznih situacijah, ta vrednost pa se v ekstremnih razmerah, na primer na ledu in snegu, lahko dvigne vse do 100 odstotkov. Krmilna elektronika sistema je integrirana neposredno v upravljalno enoto DSC, kar omogoča ustrezno kanaliziranje moči preko koles v nekaj milisekundah.

V običajnih voznih razmerah pogon deluje tako, da je poraba čim ugodnejša, ob dinamičnih zahtevah voznika pa ponudi še večjo mero stabilnosti in voznega užitka. V modelih opremljenih z ALL4 je sistem DSC prav tako osnovno opremljen z načinom DTC (preprečevanje zdrsa pogonskih koles), ki omogoča nadzorovan zdrs pogonski koles za lažje speljevanje na sipkem pesku ali globokem snegu. Pri izklopljenem sistemu za nadzor stabilnosti (DSC Off) pa v igro stopi funkcija elektronske zapore diferenciala sprednje preme. V ozkih ovinkih ustrezno zavira vrtenje kolesa, kar izboljša upravljanje. Elektronska zapora diferenciala (EDLC) je sistem, ki poveča vlečno silo avtomobila, brez negativnih učinkov na krmiljenje.

Modeli, opremljeni z ALL4, imajo specifično nastavitev podvozja, skupaj s pogonom koles in namestitvijo pogonske gredi, ki vključuje blažilnik notranjih vibracij. To zagotavlja minijem paceman in countryman s pogonom ALL4 enako visok standard akustičnega in dinamičnega udobja, kot modeli s pogonom na sprednja kolesa.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper

Galerija