Mini uvaja nove sisteme za pomoč vozniku

Četrtek, 17 Oktober 2013

Povezljivost med minijem, voznikom in zunanjim svetom prinaša nove načine povečanja užitka v vožnji, širi sklop funkcij udobja in nudi najnovejše storitve na področju informacijsko-zabavnih tehnologij v vozilu. Mini Connected že od vstopa na trg omogoča inovativni dostop do aplikacij in storitev, ki vozniku in sopotnikom nudijo pomoč in dostop do zabavnih vsebin.

V prihodnje bodo modeli Mini vključevali številne sisteme za pomoč vozniku, ki za prenos informacij med voznikom in vozilom uporabljajo inteligentno povezljivost.

Ko gre za razvoj in konfiguracijo novih sistemov za pomoč vozniku, se Mini naslanja na znanje BMW Group na področju tovrstnih inovacij. Tehnologija povezljivosti se uporablja za usmerjen prenos informacij med voznikom, vozilom in zunanjim svetom že več kot 40 let. Inovacije, kot so na primer radarska naprava za ohranjanje varnostne razdalje (1972), prvi avtomobilski računalnik na svetu s prikazom zunanje temperature (1994) in prvi sistem klica v sili, ki je bil predstavljen leta 1997, so nekateri od mejnikov podjetja na tem področju. Že leta 2007 je bila predstavljena tehnologija vmesnika za integracijo pametnega telefona Apple iPhone v operacijski sistem Mini. Od leta 2011 dalje pa se lahko s pomočjo aplikacij v paket Mini Connected integrirajo dodatne spletne funkcije.

Head-Up projektor Mini s prikazom pomembnih informacij na vetrobransko steklo pripomore, da se voznik osredotoči na cesto. Informacije se hitro in primerno projicirajo v vidno polje voznika, tako da lahko ostane osredotočen na vožnjo. S sistemoma za opozarjanje na nalet in prepoznavanje oseb, vključno s funkcijo zaviranja, se je enostavneje izogniti nevarnim situacijam, ki so še posebej pogoste v mestnem prometu. Sistem za pomoč pri parkiranju nudi maksimalno udobje pri iskanju in parkiranju, vzvratna kamera pa izboljša pogled pri takšnih manevrih.

Ostale novosti v sklopu Minijevih sistemov za pomoč vozniku vključujejo tempomat, ki samodejno ohranja varnostno razdaljo pred spredaj vozečim vozilom, medtem ko sistem za prikaz omejitev hitrosti prepoznava in prikazuje omejitve hitrosti na določenem cestnem odseku. K enostavnejši nočni vožnji prispeva tudi samodejno preklapljanje med dolgimi in kratkimi lučmi.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper