Novi mini bo razkrit na 107. rojstni dan Aleca Issigonisa

Sobota, 10 Avgust 2013

Novi mini se bo predstavil 18. novembra 2013, 107 let po rojstvu človeka, ki ga je ustvaril v prvotni podobi - Sir Aleca Issigonisa. Tovarna Mini v Oxfordu bo gostila svetovno premiero s praznovanjem v Londonu, ki bo potekalo istega večera. Novi mini bo prodajno pot pričel  v prvem četrtletju leta 2014.

Novi mini se bo premierno predstavil mednarodnemu občinstvu v istem tednu, s skoraj sočasnim odkritjem v Los Angelesu in Tokiu. 20. novembra 2013 se bo športni mali avtomobil najprej razkril na avtomobilskem salonu v Tokiu, le nekaj ur pozneje pa tudi na avtomobilskem salonu v Los Angelesu. Prav tako kakor njegovi predhodniki bo novi mini izdelan v Oxfordu. Začetek proizvodnje in svetovno premiero bodo zaznamovali dodatni poudarki v jubilejnem letu tovarne mini, kjer se na zgodovinski lokaciji v Oxfordu avtomobili izdelujejo že več kot 100 let.

S svetovno premiero se bodo poklonili poreklu vozila Mini in ustvarjalcu prave ikone. S predstavitvijo vozila Mini v letu 1959 je Alec Issigonis sprožil revolucijo v avtomobilski industriji. Prečno nameščen motor, pogon na sprednja kolesa, kolesa na vogalih in napredno podvozje niso omogočali zgolj neprimerljive prostornosti za potnike in prtljago v majhni velikosti, temveč tudi izjemno agilnost pri vožnji. Koncepti, ki jih je Issigonis uvedel pri vozilu Mini, so postali temelj mnogih generacij majhnih in kompaktnih avtomobilov. V svoji najsodobnejši obliki bodo ta vodila tudi v prihodnje živela v novem vozilu Mini. Popolnoma novi motorji in tehnologije podvozja, inovacije Mini Connected in izboljšana kakovost bodo nova merila za užitek v vožnji v tem razredu.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper