Pet Volvovih modelov je prejelo nagrado IIHS za varnost

Sreda, 21 December 2011
Nagrada Top Safety Pick 2012 inštituta Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) je potrdila vodstvo Volvo Car Corporation v avtomobilski varnosti. Nagrado prejmejo avtomobili, ki najbolje varujejo potnike v čelnem in stranskem trku, trku od zadaj ter pri prevračanju avtomobila. Nagrado je prejelo kar pet Volvovih modelov: C30, S60, S80, XC60 in XC90. Volvo je edini evropski proizvajalec luksuznih avtomobilov, ki je to leto prejel nagrado.



Možnost, da boste udeleženi v prometni nesreči ali pa da se boste v njej poškodovali se je pri novih Volvovih modelih zmanjšala kar za dve tretjini v primerjavi z modelom iz leta 1970. Sledimo svoji viziji, ki nam narekuje, da do leta 2020 ustvarimo avto, v katerem se ne bo nihče resno poškodoval ali celo umrl,” pravi Thomas Broberg, Višji varnostni svetovalec pri Volvo Car Corporation.

IIHS Top Safety Pick temelji na rezultatih štirih scenarijev avtomobilske nesreče:
  • Ocene čelnega trka temeljijo na rezultatih čelnega trka pri 64 km/h.
  • Ocene stranskega trka temeljijo na rezultatih trka, pri katerem v vozilo udari objekt s hitrostjo 51 km/h. Objekt predstavlja sprednji del pickup vozila ali SUV vozila.
  • Za dobre rezultate pri testu prevračanja mora streha vozila vzdržati štirikratno silo teže avtomobila preden se vdre za 12,7 cm.
  • Zaščita pri trku od zadaj se meri glede na silo, ki pri trku deluje na vrat testne lutke. Test simulira trk, pri katerem v zadnji del mirujočega vozila trči drugo vozilo s hitrostjo 32 km/h.

Izjemna ocena ameriškega NCAP
Volvovo avtomobilsko varnost so prepoznali tudi v številnih ostalih svetovnih študijah. Tako je model XC60 edini SUV crossover z nagrado IIHS Top Safety Pick in z oceno petih zvezdic ameriškega NCAP. Leta 2010 je XC60 prejel pet zvezdic v vseh individualnih testih. Pet zvezdic za varnost voznika in prav toliko za varnost sopotnika pri frontalnem trku in pet zvezdic pri testu trka v obe strani vozila.

Manj nesreč zaradi avtomatskega zaviranja
To leto pa je še ena IIHS raziskava potrdila uspešnost Volvove tehnologije City Safety, ki pri nizki hitrosti avtomatsko zavre avto ob nevarnosti trka. Zaradi tehnologije City Safety se je število nesreč zmanjšalo kar za 22 odstotkov. Študija zavarovalniških zahtevkov je tudi pokazala, da se je višina zahtevane odškodnine za poškodbe zmanjšala za 51 procentov, ocenjena škoda na avtomobilu pa za preko 20 odstotkov. Podobna študija švedske zavarovalnice Volvia je pokazala, da so avtomobili Volvo opremljeni s tehnologijo avtomatskega zaviranja udeleženi v 22 % manj prometnih nesreč s trkom v zadnji del avtomobila, kot vozila brez avtomatskega zaviranja.