Prenovljeni Volvovi motorji

Sreda, 20 April 2011
Volvo je skupaj s posodobitvijo modelov V70, XC70 in S80 uvedel tudi izboljšave na D5, D3 in FlexiFuel motorjih.  Tako kot je zadnje čase trend, tudi pori Volvu obljubljajo boljše zmogljivosti ob nižji porabi in manjši količini emisij.



Prizadevanje k boljšim voznim lastnostim, v kombinaciji z manjšo porabo goriva ter manjšim vplivom na okolje, je privedlo do večjega poudarka na zmanjševanju notranjega trenja motorja.  "To je pravzaprav vse o izboljšavah na več področjih, ki skupaj tvorijo bolj prijetne avtomobile, ki so tudi cenejši za vožnjo. To je znanost o majhnih postopnih korakih. Motorji so že tako optimizirani, da je potrebnih veliko delovnih ur za prepoznavanje in izboljšanje drobni detajlov, da lahko postanejo še bolj učinkoviti, ²pravi Derek Crabb, podpredsednik Powertrain Engineering pri Volvu. "Če primerjamo sodobne dizelske motorje, je veliko večje zanimanje za navor kot pa za število konjskih moči. Navor, s katerim razpolagamo, daje dizelskim motorjem take vrste pospeševanja in tako visoke vozne lastnosti, s katerimi veliko bencinskih motorjev komaj tekmuje."

Prenovljeni D5
Z naprednimi rešitvami je petvaljni 2,4-litrski turbodizelski motor D5 dosegel največ točk v ekonomičnosti porabe goriva v svojem razredu, ko je bil predstavljen pri Volvu S80 konec leta 2008. Hkrati je bil tudi prvi Euro 5 motor v svojem razredu. Pri svoji predstavitvi, je ponujal 205 KM in največji navor 420 Nm.

Novost pa je twin-turbo sistem z dvema različno velikima turbo polnilnikoma, ki delujeta v tandemu, da bi zagotovila dodatno moč na širšem pasu vrtljajev. Ta konfiguracija omogoča hitro odzivanje ter močan pospešek pri visokih vrtljajih. Napredna tehnologija vbrizgavanja s piezo-električnimi vbrizgalniki za gorivo je še ena izmed novih funkcij, ki zagotavlja izjemno natančno distribucijo goriva v izgorevalne komore. To spodbuja učinkovito zgorevanje goriva z nizkimi emisijami, hkrati pa pomaga ustvariti prijetno noto motorja.

Prenovljeni D5 motor poslej premore 10 KM in 20 Nm več (215 KM in 440 Nm), hkrati pa naj bi porabil 8 % manj goriva. To naj bi v primeru volva S80 D5, z ročnim menjalnikom in start/stop funkcijo, pomenilo porabo le 4,9 l/100 km, kar ustreza 129 g CO2 na kilometer. Številke za različico s samodejnim menjalnikom so 6,0l/100 km in 158 g/km.

Prenovljeni D3

D3 srednje zmogljivosti s 163 KM in 400 Nm navora, je bil uveden v Volvo S60 in V60 v letu 2010. Njegov sistem za vbrizgavanje ima enak tip piezo-električnih injektorjev za gorivo kot D5, vendar so prilagojeni manjšemu, 2-litrskemu motorju. Da bi imel avto, kljub številčno gledano enakim zmogljicostim, še boljše vozne lastnosti, je opremljen s turbo polnilnikom z variabilno geometrijo. D3 motor, z ročnim menjalnikom, v volvu S80 porabi 4,9 l/100 km in v ozračje izpusti 129 g/km, v volvu V70 pa 5,2 l/100 km in 137 g/km.

Izboljšave na kratko

Večina najnovejših izboljšav, povezanih z motorjem, velja za D5 kot tudi za D3 motorje:

  • Tako odmičnim gredem kot tudi ojnicam so optimizirali težo. To so naredili z uporabo manjše količine jekla.
  • Nov tip batnih obročkov z majhnim trenjem.
  • Oljna črpalka na verižni pogon.
  • Batno hlajenje ventilov, nadzorovanih izključno z zahtevo namesto rednim odpiranjem, ki lahko zmanjša porabo.
  • Nova vakuumska črpalka je optimizirana tako, da čim manj vpliva na motor.
  • D5 motor je sedaj dobil enako vrsto vžigalne ojnice kot jo je imel 2-litrski D3, ki je bila uvedena leta 2010.
  • Vse različice šest-stopenjskih ročnih menjalnikov so dobile start/stop funkcijo. Ta ugasne motor takoj, ko avtomobil miruje. Motor se vklopi nazaj v trenutku, ko voznik pritisne na stopalko sklopke.
  • Vse različice so na voljo tudi s šeststopenjskim avtomatskim menjalnikom.
  • Jeseni leta 2011 bosta Volvo S80 in V70 z D3 motorjem in samodejnim menjalnikom na voljo s start / stop funkcijo.

DRIVe motor s povečano zmogljivostjo

Štirivaljni, 1,6-litrski dizelski motor je sedaj na voljo v Euro 5 različici, s 115 KM (prej 109 KM). Največji navor ostaja 270 Nm. Ta motor se vgrajuje v DRIVe različice volva S80 in V70, oba z ročnima menjalnikoma, start/stop funkcijo in izpustom emisij CO2 119 g/km.

FlexiFuel na določenih trgih
Na nekaterih trgih bodo tako S80 kot tudi V70 opremljeni z 1,6-litrskim motorjem FlexiFuel, s pogonom na etanol. Kupec bo lahko izbiral med Powershift in ročnim menjalnikom.