Prodajni rezultati Citroena v prvem polletju

Sreda, 08 Avgust 2012

V prvem polletju 2012 je znamka Citroen prodala 664.000 sestavljenih vozil in sklopov sestavnih delov po celotnem svetu, kar znaša 13,6 % manj kot v istem obdobju 2011. Citroen je v prvem polletju povečal razširjenost po svetu. Izven Evrope je Citroen prodal 1/3 svetovne prodaje, Kitajska je drugi največji trg te znamke, v Rusiji pa Citroenu prodaja raste 2,7-krat hitreje kot raste prodaja avtomobilskega trga.


V Evropi (30 držav)  se nadaljuje upad avtomobilskega trga (- 7,2 %), tako so se registracije novih vozil Citroen zmanjšale za 12,7 % in dosegle 466.000 primerkov. Čeprav so razmere najslabše na južnih evropskih trgih, ki so z zgodovinskega stališča za znamko najpomembnejši, je znamki Citroen kljub temu uspelo povečati svojo penetracijo v nekaterih zahodnih državah (kot npr. v Italiji, Veliki Britaniji, Španiji) in tako utrditi svoje 6. mesto.

V drugih državah sveta: precej razgibane razmere in začetek mednarodne prisotnosti, saj to območje danes predstavlja 1/3 svetovne prodaje znamke (+ 2 odst. tč. v primerjavi z letom 2011 in + 11 odst. tč. v 4 letih). Kitajska je najpomembnejši svetovni avtomobilski trg in drugi najpomembnejši za Citroen. Ta država sama predstavlja polovico prodaje znamke zunaj Evrope, kar je 16 % svetovne prodaje. Najbolj uspešno vozilo je Citroen C-quatre.
    
Rusija: Na tem trgu s porastom za + 14,4 % je Citroen povečal svojo prodajo za 39,3 %, kar mu omogoča povečanje svoje penetracije. Začela se je prodaja treh novih modelov: Citroen C4 Aircross, DS4 in DS5.

Latinska Amerika: Dela, ki potekajo v tovarni Porto Real, in povišanje uvoznih dajatev neposredno vplivajo na rezultate znamke v Latinski Ameriki, na območju, ki predstavlja 21 % prodaje zunaj Evrope (7 % svetovne prodaje). Pred kratkim začeta prodaja vozila Citroen DS3 v Braziliji in Argentini dosega dobre rezultate, kljub upadu prodaje znamke na tem območju.

Severna Afrika: Prodaja znamke Citroen v primerjavi s 1. polletjem 2011 dosega pozitivne spremembe. V Alžiriji, kjer je prisotna 40 % rast avtomobilskega trga, je Citroën povečal svojo prodajo za več kot 50 %. V Tuniziji, kjer se je avtomobilski trg povečal za 26 %, znamka beleži porast za 70 %.

Načrti v drugem polletju

Predstavitev vozila Citroen DS3 s pomično streho kot svetovna novost na pariškem avtomobilskem salonu.

Prihod modelov Citroen C4 L (konec leta na Kitajskem) in C-Elysée (konec leta v Turčiji ter Srednji in Vzhodni Evropi).

Šest novih uvoznikov (kot so Hong Kong, Južna Koreja) bo poskrbelo za prisotnost znamke v več kot 90 državah do konca leta. Na Kitajskem bo Citroen ponudbo izboljšal s prenovljeno limuzino Citroen C-Quatre in modelom Citroen C4 Aircross, pa tudi z začetkom prodaje modela Citroen C4 L konec leta, v okviru sodelovanja s podjetjem Dong Feng. Začeli bodo tudi s prodajo linije vozil DS na podlagi drugega sklenjenega sodelovanja s podjetjem Changan.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper