Program "Varnost in mobilnost za vse" se udejanja v praksi

Sreda, 17 Oktober 2012

Mednarodni program Varnost in mobilnost za vse je v Sloveniji požel velik uspeh, saj je skupina OŠ Mirana Jarca Ljubljana junija letos celo zmagala na mednarodnem zaključku v Parizu. V programu je doslej sodelovalo več kot 400 slovenskih šol, s čimer smo pomembno prispevali k boljšemu osveščanju osnovnošolcev o varnosti v prometu in o odgovornem ravnanju z okoljem.



Potem ko ji je pripadla zmaga v slovenskem finalu, se je projektna skupina Osnovne šole Mirana Jarca odlično odrezala tudi na razglasitvi mednarodnega natečaja Varnost in mobilnost za vse v Parizu. Ljubljanski osnovnošolci Lana Martić, Gaj Debevc, Linda Hodnik, Anže Ivanc, Leo Erce, Emma Kolbl-Bauer in Lidija Jamnik z mentorico Marto Hvalec so z natančno izdelanim projektom spremembe dvosmerne ulice pred šolo v enosmerno, s čimer naj bi se izboljšala prometna varnost pred šolo, manj pa bi bilo tudi onesnaževanja, prepričali tudi strokovno komisijo na mednarodnem srečanju v Parizu. V okviru projekta so učenci naredili akcijski načrt, šteli promet, naredili anketo med stanovalci ulice, se pogovorili s policisti Policijske postaje Bežigrad ter poslali vlogo na Mestno občino Ljubljana, ki se je na pobudo hitro odzvala in projekt odobrila.

V začetku novega leta in sočasno z objavo nadaljevanja programa v novem šolskem letu je zmagovalni projekt doživel svojo konkretno uresničitev tudi na terenu. Zvone Milkovič, SPV MO Ljubljana: »Mestna občina Ljubljana, pristojni oddelki za promet in šolstvo ter Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu smo se z veseljem odzvali pozivu k sodelovanju v programu Varnost in mobilnost za vse. Zmagovalni projekt OŠ Mirana Jarca je od samega začetka pritegnil odgovorne v upravi in se zaključil s predlagano preureditvijo prometne ureditve na Ipavčevi ulici. Uprava je prisluhnila predlogu otrok, da se dvosmerni promet spremeni v enosmernega, z ureditvijo potrebne prometne signalizacije in s posluhom za osebe z gibalnimi omejitvami in za varovanje okolja. Kljub zaostrenim pogojem poslovanja nam je uspelo zamenjati prometno signalizacijo. V skladu s projektom smo uredili tudi mirujoči promet: prometne površine za  prihod otrok v šolo in odhod iz nje, časovno omejeno parkiranje - modra cona, parkirna površina za invalide s klančinami. Na preostalem prostem delu vozne površine so urejena prečna in vzdolžna parkirna mesta. Pred vhodom v šolo je zarisan nov prehod za pešce. V neposredni okolici osnovne šole, torej tudi v na novo urejeni Ipavčevi ulici, je označena in z grbinami urejena cona omejene hitrosti 30 km/h. Na  šoli in v Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu smo se razveselili tudi odločitve pristojnega oddelka za promet, ki se je dodatno odločil preplastiti del vozišča, kar ulici daje še lepši videz. Prepričani smo, da program Revoza in AVP SPV ter projekt učencev in mentorice za prometno vzgojo na OŠ Mirana Jarca pomenita velik prispevek  k boljšemu in čistejšemu okolju ter posledično zdravju, saj pred šolo ne bo več zastojev ob začetku in koncu pouka

Informacije o programu, obvestila, rezultati in učno gradivo so objavljeni na www.varnost-mobilnost-za-vse.si ter na spletni strani AVP www.avp-rs.si.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper