Prva uradna testna vožnja volva V60 plug-in hybrid

Sreda, 11 Maj 2011
Prva uradna cestna testna vožnja z volvom V60 plug-in hybrid bo potekala na 11. Michelin Challenge Bibendum v Berlinu (18.-22. maja 2011). Volvo vanj vstopa s tremi ekološkimi avtomobili - Volvom V60 plug-in hybrid, volvom C30 electric in volvom V50 DRIVe.

"Da bi dobili prave ljubitelje avtomobilov, ki razmišljajo zeleno, jim je potrebno ponuditi priložnost za vožnjo z nizkimi emisijami ogljikovega dioksida, ne da bi pri tem odpravili adrenalin, ki spodbuja pristen užitek v vožnji," pravi Peter Mertens, podpredsednik za raziskave in razvoj pri Volvu. K temu dodaja: "Ker Michelin Challenge Bibendum vključuje v teste tako pospešek in obdelavo testov kot tudi energetsko učinkovito vožnjo, pričakujemo, da se bodo naši avtomobili odrezali zelo dobro. Vsi izmed njih so prav tako tudi dobro opremljeni, udobni, športni in varni kot vsi ostali Volvovi modeli."

Volvo V60 plug-in hybrid
Pri volvu V60 plug-in hybrid voznik izbere najprimernejšo vožnjo preko treh gumbov na armaturni plošči: Pure, Hybrid ali Power.

  • V načinu Pure avto uporablja električni motor, kolikor je to mogoče. Vozna razdalja dosega maksimalno 50 km.
  • Hybrid je privzeti način, kjer dizelski motor in električni motor medsebojno zagotovljata optimalno ravnovesje med užitkom v vožnji in majhnim vplivom na okolje. Emisije CO2 (NEDC) so 49 g/ km, kar ustreza porabi dizelskega goriva 1,9 l/100 km. Avtomobilov skupni domet je do 1200 km.
  • V načinu Power je tehnologija optimizirana tako, da avtomobil doseže najboljše možne rezultate. Volvova sprednja kolesa poganja petvaljni 2,4-litrski turbodizelski motor, ki proizvaja 158 kW (215 KM) ter 440 Nm navora. Zadnja os pa ima vgrajen elektromotor z 51 kW (70 KM), ki prejema energijo od 12 kWh paketa litijevo-ionskih baterij.


Volvo V60 Plug-in Hybrid, ki bo na trgu na voljo v letu 2012, je rezultat tesnega sodelovanja med Volvo Cars na Švedskem in dobaviteljem energije Vattenfall.

Volvo C30 electric - 150 km s skoraj brez emisijami

Volvo C30 electric je enako dobro opremljen, udoben, športen in varen kot standardni C30 - medtem ko hkrati nudi vozniku domet do 150 kilometrov z enim polnjenjem baterij. Avto ima 82 kW (111 KM) elektromotor, ki zagotavlja 220 Nm navora. 24 kWh paket litijevo-ionskih baterij, se ponovno napolni preko običajne 230 voltne vtičnice, kar odvisno od toka traja 6-10 ur. Volvo C30 electric pospeši od 0 do 70 km/h v 6,5 sekunde in doseže najvišjo hitrost 130 km/h.


Volvo V50 DRIVe

Volvo V50 DRIVe je opremljen z 1,6-litrskim turbodizelskim motorjem, start/ stop funkcijo in z izboljšavami, ki pomagajo dosegati emisije CO2 v vrednosti 99 g/ km. Motor proizvede 85 kW (115 KM) ter 270 Nm navora in omogoča povprečno porabo 3,8 litra.



"Dejstvo, da imamo sedaj sedem modelov pod 120 g/ km, tri od njih pa celo pod 100 gramov poudarja, da nekaj naših avtomobilov lahko konkurira v tekmi za prizadevanje k bolj ekološko učinkovitim avtomobilom, "pravi Peter Mertens. Ob tem ugotavlja: "Volvo V60 plug-in hybrid in C30 electric predstavljata našo željo, ki je prinesti električno energijo v Volvove salone v najkrajšem možnem času. Avtomobili prikazani na Michelin Challenge Bibendum so del testne flote, ki so že zelo blizu kakovostne proizvodnje."

Michelin Challenge Bibendum

Michelin Challenge Bibendum je mednarodni dogodek, ki združuje tehnične teste in ocene, demonstracije ter testne vožnje, da bi ocenili napredek vozil, energije in tehnologije. O tehnologiji in trendih se razpravlja na forumih in konferencah. Mnenja voditeljev zasebnega in javnega sektorja so pomembna, saj so nosilci pri odločanju. Ti ocenjujejo napredek in prihodnje trajne energetske poti za boljšo mobilnost.