PSA Peugeot Citroën daje pobudo za testiranje realnih emisij in porabe

Torek, 27 Oktober 2015

Številni članki, ki so v zadnjem času obravnavali preverjanje sistemov za zmanjševanje onesnaževanja, osvetljujejo pomen procesov za zagotavljanje skladnosti in njihovega pravilnega izvajanja. V tem kontekstu je predsednik uprave PSA Peugeot Citroën inženirjem skupine PSA naročil, naj opravijo preverjanja na tem področju in pripravijo predloge izboljšav.

Skupina PSA je podrobno proučila svojo situacijo glede škodljivih snovi in porabe goriva. Z vidika škodljivih snovi skupina PSA potrjuje, da njena vozila nikoli niso imela nameščene programske opreme ali naprave, ki bi lahko zaznala opravljanje testa skladnosti in aktivirala napravo za obdelavo škodljivih snovi, tudi NOx (dušikovih oksidov), ki bi bila sicer med običajno vožnjo izključena. Skupina PSA ponavlja, da so njena vozila skladna in da je bilo leta 2014 po tovarnah naključno izbranih 4300 vozil z namenom preverjanja skladnosti proizvodnje z vidika homologacije.

PSA je prvi proizvajalec, ki je tehnologijo SCR (selektivna katalitična redukcija), poimenovano Blue HDi, razširil na vsa svoja osebna vozila z dizelskim motorjem Euro6. Ta sistem za zmanjševanje onesnaževanja, za katerega je skupina PSA vložila približno sto patentov, so številni tiskani mediji označili za najučinkovitejšo tehnologijo obdelave dušikovih oksidov (NOx). Po zaslugi svojih pridobljenih izkušenj in naložb v to tehnologijo je skupina PSA na dobri poti za novi standard WLTP, ki bo predvidoma uveljavljen leta 2017. V enakem duhu je skupina PSA izumila filter trdnih delcev 11 let, preden ga je standard Euro5 januarja 2011 predpisal vsem avtomobilskim proizvajalcem. Naj spomnimo še, da je v prvem polletju leta 2015 prodaja dizelskih osebnih vozil v skupini PSA predstavljala 60,3 % prodanih vozil v Evropi in 41,9 % prodanih vozil po vsem svetu.

Ko je govora o porabi goriva, ji skupina PSA v nedavnem tehničnem razvoju posveča veliko pozornosti (bencinski motor EB PureTech, ki je bil izbran za motor leta 2015 v svoji kategoriji, dizelska tehnologija Blue HDI, zelo zmogljivi samodejni menjalniki, lažje konstrukcijske osnove …).
Izkazalo se je, da se trenutni evropski test (NEDC) iz leta 1992 ne sklada z dejansko uporabo vozil. Test je bil, kot vsi laboratorijski testi, optimiziran tudi pri skupini PSA. Optimizacije so bile regulatorjem znane, neodvisne zunanje organizacije in opazovalci pa so bili do njih kritični. Teh optimizacij, med drugim porabe električne energije, večje od nič (napolnjenost akumulatorja, uporaba alternatorja …), novi test (WLTP), o katerem trenutno razpravljajo na ravni Evropske unije, ne bo več dopuščal. PSA poudarja, da v celoti podpira uvedbo tega novega standarda (WLTP in RDE), ki je bolj podoben realnim pogojem uporabe, že v letu 2017.

V skrbi za zaupanje kupcev PSA Peugeot Citroën daje naslednjo pobudo:

  • Čim prej želi za svoja glavna vozila objaviti podatke o porabi goriva, izmerjene med realno uporabo vozil, pod nadzorom neodvisne zunanje organizacije;
  • Sprejeti želi tehnične rešitve, ki bi omogočale prilagoditev novemu postopku WLTP, začenši z nično električno porabo za vse homologacije novih vozil/motorjev.


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper