PSA Peugeot Citroën predstavlja ukrepe za prerazporejanje 1900 delavcev

Sobota, 24 December 2011
Na posebnem sestanku Osrednjega delovnega sveta skupine PSA so predstavili detajle ukrepov,  ki bodo spremljali prerazporejanje 1900 zaposlenih, kot del 800 milijonov evrov vrednega načrta za leto 2012.

Načrt zajema zaposlene v občutljivih delih avtomobilske divizije, v Franciji, za katere je posebno “opazovalno telo za delo in veščine” ugotovilo, da so v upadu.  Skupina je zato ustvarila specifičen sistem, s katerim bo podprla zaposlene na teh občutljivih delovnih mestih in jim omogočila, da ohranijo ali se preselijo na delovna mesta z boljšo perspektivnostjo. Za namene usposabljanja teh delavcev bo PSA Peugeot Citroën namenil 10 milijonov evrov.

Načrt poudarja notranjo mobilnost:
  • Strokovno ocenjevanje posameznikovih sposobnosti v okviru posameznih delovnih obratov
  • Predlogi za zaposlitev na drugih mestih znotraj Skupine PSA
  • Programi za usposabljanje in preusmeritev
  • Pomoč pri premestitvi – plačila potnih stroškov, posojilo za namestitev, plačilo pristojbin odstranitve
  • Pomoč pri iskanju zaposlitve za partnerja zaposlenega
Skupina PSA je že izkazala strokovnost glede uresničevanja interne mobilnosti. Doslej so v tem letu že preusmerili na nova delovna mesta 5000 francoskih delavcev, med njimi so jih 1000 preselili nanovo lokacijo in 1300 v novo divizijo.

Zaposleni, ki se bi odločili kariero nadaljevati projektno izven Skupine PSA bodo prejeli osebno podporo, ki jim bo zagotovila, da je njihov projekt varen in konsistenten. Omenjena merila bodo izvajali ob hkratnem soglasju delavca in delodajalca.

Posebna asistenca bo omogočena delavcem, ki se bodo želeli upokojiti s polno pokojnino.

Vsi sindikati so izdali negativno mnenje v zvezi z načrtom za leto 2012. Štirje izmed šestih sindikatov pa so izdali pozitivno mnenje glede predlaganih meril pomoči za delavce.