PSA po prihodu berlinga in partnerja s popolno izbiro gospodarskih vozil

Petek, 18 Januar 2008

Christian Streiff, predsednik skupine PSA Peugeot Citroën, Gilles Michel, generalni direktor podjetja Citroën in Jean-Philippe Collin, generalni direktor podjetja Peugeot, so predstavili novi vozili Citroën Berlingo in Peugeot Partner v tovarni Vigo (Španija), kjer bodo ta vozila začeli tudi izdelovati..

Globalna investicija za program novih vozil Citroën Berlingo in Peugeot Partner izhaja iz platforme 2 skupine in dosega 660 milijonov evrov, od katerih je 334 milijonov evrov namenjenih za raziskave in razvoj. Tovarna v španskem mestu Vigo, ki že zajema družino enoprostorcev C4 Picasso, bo poskrbela za proizvodnjo novih Berlingov in Partnerjev z industrijskim potencialom za ta nova vozila, ki znaša 300.000 vozil/leto.

Berlingo in Partner bosta prvi vozili skupine, ki nudita upravljanje voznega parka na daljavo. S pomočjo računalnika telematskega sistema, nameščenega na vozilu v poprodaji, in z njim povezanih storitev, bodo upravitelji voznega parka neposredno v svoj elektronski poštni predal dobivali tehnične podatke o vozilu (število prevoženih kilometrov, datum servisnih pregledov, obraba zavornih ploščic, opozorilnik o nivoju olja, ...). Te dragocene informacije o stanju vozil, bodo olajšale nadzor in vzdrževanje voznega parka in upraviteljem omogočile znižanje stroškov.

Pri tem projektu je bil uporabljen program za utrditev kakovosti od začetka prodaje dalje, ki je bil uveden s CAP 2010. Po zgledu vozila Peugeot 308 in novega Citroëna C5 imata Novi Berlingo in Partner najnovejši standard potrjevanja in zanesljivosti.  Zato je bilo podvojeno število prevoženih kilometrov pred začetkom prodaje (3 milijonov km), da bi še pred začetkom prodaje izsledili vse preostale napake.

Meseca maja 2008 bosta nasledila predhodno generacijo, ki bo v prenovljenem izboru vozil v katalogu ostala pod imeni Berlingo First in Partner Origin. Z začetkom prodaje v letu 1996 je koncept kompaktnih malih furgonov Berlingo in Partner doživel odličen uspeh: skoraj 3,2 milijona narejenih vozil. Leta 2007, enajst let po začetku prodaje na tržišču, sta Berlingo in Partner s 348.000 prodanimi vozili v svetu dosegla njun najboljši uspeh v zgodovini.

V Evropi je pri strokovnjakih, ki so znali ceniti večnamensko uporabnost, vozilo doživelo takojšen uspeh. Leta 2007 je bilo v Evropi prodanih 128.400 vozil Berlingo in Partner GV, kar predstavlja več kot 29 % tržišča malih furgonov (razred F1).

Ta koncept je na tržišču izvorno sicer iz novega razreda vozil za posameznike; iz razreda kompaktnih vozil za prosti čas, varčnih, prostornih, praktičnih in igrivih vozil. V tem razredu vozil ohranja skupina PSA Peugeot Citroën absolutno vodstvo v Evropi s skoraj 44 % tržnim deležem v letu 2007, kar je 126.200 prodanih vozil.

Z novima malima furgonoma Citroën Berlingo in Peugeot Partner ima skupina PSA Peugeot Citroën najširšo in najmlajšo ponudbo LGV, kar so jih kdaj ponudili evropski proizvajalci. Dejansko sta bila v manj kot dveh letih popolnoma prenovljena in obogatena dva izbora vozil. Vsaka znamka bo od tega leta naprej nudila 5 družin gospodarskih vozil (od malih kompaktnih mestnih furgonov Citroën Nemo in Peugeot Bipper, prek kompaktnih furgonov Expert in Jumpy, Van of the Year 2008, do furgonov Citroën Jumper in Peugeot Boxer).

Zaradi razširjenega izbora vozil, ki pokriva širok spekter prostornin in nosilnosti, skupina podaja odgovore, prilagojene najrazličnejšim potrebam strokovnjakom. Različnost predstavlja očitno prednost za utrditev vodilnega položaja na evropskem tržišču gospodarskih vozil, na katerem je imela leta 2007 skoraj 18,8 % tržni delež.

 

Citroen Slovenija