Range rover sport postavil puščavski hitrostni rekord

Ponedeljek, 04 November 2013

Serijski range rover sport je najhitrejše vozilo, ki je opravilo enega najbolj zahtevnih puščavskih preizkusov. V le 10 urah in 22 minutah je izkušeni terenski voznik Moi Torrallardona prevozil več kot 800 kilometrov preko največje puščene puščave na svetu.

Moi Torrallardona, 47-letni španski voznik, ki ima za sabo že 10 let izkušenj v Rallyu Dakar, je z range roverjem sport prevozil puščavo imenovano “Empty Quarter” oziroma Rub' al Khali, ki je največja peščena puščava na svetu, oziroma druga največja puščava za Saharo. Z dnevnimi temperaturami preko 50 stopinj Celzija je nevarno sušna in vroča tako za človeka kot avtomobil.

Vožnja po puščavi je kombinacija hitrosti in natančnosti ter prave presoje


Ekipa je 849 kilometrov dolgo pot, med krajem Wadi Adda Wasir, v Savdski Arabiji in mejo Arabskih Emiratov, premagala s povprečno hitrostjo 81.87 km/h. Štartali so ob vzhodu in prispeli ob zahodu. Serijski range rover sport, ki ga poganja 5-litrski V8 motor (510 KM), je bil postavljen tudi na serijske pnevmatike, Edina sprememba je bila zaščitna plošča na dnu vozila.

Torrallardona je komentiral: “Puščavska preizkušnja je neprimerljiva z čemer koli drugim. Je brutalno in včasih smrtno okolje, ki ne odpušča. Vožnja po puščavi zahteva kombinacijo hitrosti, fines in tehničnih sposobnosti. Ključna je zelo natančna vožnja. Pravilno se je treba odločiti, kdaj voziti hitro, kdaj upočasniti. Zato so potrebne izkušnje in Jasna presoja. Takšna vožnja pa zahteva tudi vozilo z ustreznimi lastnostmi – mora biti zelo hitro in agilno, odzivno ter dobro zasnovano. Range rover sport je točno to. Je izjemno zmogljiv in resnično najboljše orodje za osvajanje puščave.”


Aleksander Praper

Galerija