Renault je predal prvi električni avtomobil ZOE

Ponedeljek, 17 December 2012

Carlos Tavares je francoskemu ministru za industrijsko obnovo, Arnaudu Montebourgu, predal ključe prvega serijskega električnega avtomobila Renault ZOE.  Minister je vozilo naročil na avtomobilskem salonu v Parizu, v septembru.


Francoski minister Arnaud Montebourg je torej prvi, ki je prevzel ključe modela ZOE. S tem so se pričele prve dobave še pred masovno prodajo, ki je za domači francoski trg predvidena v prvem četrtletju leta 2013. Prevzem električnega vozila je v skladu z državno politiko, opredeljeno v dokumentu Plan Automobile, po katerem imajo med službenimi vozili namen povečati količino konkurenčnih čistih vozil in razširiti mrežo električnih polnilnih postaj, ki jih je v Franciji trenutno nekje med 2000 in 3000.

Renaultov električni avtomobil ZOE je načrtovan kot široko uporaben avtomobil. Njegova cena v Franciji bo 20.700 €, po državni subvenciji pa 13.700 evrov. Z njim Renault cilja tako na privatne kupce kot na podjetja.

S svojo ponudbo električnih vozil je Renault letos dosegel prodajo 16.600 enot v Evropi. Če se ne upošteva prodaje modela Twizy je imel Renault med električnimi osebnimi in lahkimi dostavnimi vozili v Evropi najvišji tržni delež do vključno septembra in sicer 28,2 %. Tudi mreža polnilnih postaj v Evropi se širi – lani konec leta jih je bilo okoli 10.000, sedaj pa jih je že približno 15.000.

Aleksander Praper