Skupina PSA Peugeot Citroen je podpisala okvirni mednarodni sporazum

Sreda, 18 April 2007

Med ključne točke okvirnega mednarodnega sporazuma, ki so ga skupina PSA Peugeot Citroen, Mednarodna jeklarska federacija (IMF) in Evropska jeklarska federacija (EMF) podpisale 1. marca 2006, sodijo tudi določila, ki narekujejo, da morajo skupina in njeni dobavitelji spoštovati obveznosti, ki presegajo osnovne standarde..

PARIZ: Skupina PSA Peugeot Citroen se je 1. marca 2006 s podpisom okvirnega mednarodnega sporazuma pridružila Mednarodni jeklarski federaciji (IMF - International Metalworkers' Federation), Evropski jeklarski federaciji (EMF - European Metalworkers' Federation) in Povezovalnemu odboru Evropskega delavskega sveta.

Skupina s podpisom tega sporazuma sprejema temeljne delovne standarde Mednarodne organizacije dela (International Labour Organisation) vključno s klavzulami o svobodi združevanja, pravici do kolektivnega pogajanja, pravici do enakega plačila, prepovedi prisilnega dela ali dela otrok in o prepovedi diskriminacije. Skupina se obvezuje tudi, da bo:

•    izplačevala ustrezne plače,
•    odprta za dejavnosti sindikata,
•    v celoti upoštevala pravice združenja delavcev in sindikatov,
•    zagotovila zdravju primerno in varno delovno okolje ter
•    svojim zaposlenim omogočila izobraževanje in ponudila priložnosti za razvoj.

V pričujočem sporazumu je še posebej poudarjeno, da morajo tudi dobavitelji in industrijski partnerji skupine PSA Peugeot Citroen spoštovati načela okvirnega mednarodnega sporazuma, in s tem zagotoviti nadaljnje poslovne odnose.

S podpisom okvirnega mednarodnega sporazumoma se sindikat skupine PSA Peugeot Citroen in njegovi sindikalni partnerji obvezujejo, da bodo v roku treh let ustanovili svetovni odbor za nadaljnje izvajanje in nadzor pričujočega sporazuma.

Skupina PSA Peugeot Citroen ima v okviru evropske industrijske baze 12 proizvodnih centrov: šest v Franciji, dva v Španiji in po enega v Veliki Britaniji, Italiji in na Češkem. Poleg tega je skupina večji partner številnih mešanih podjetij. Skupina PSA Peugeot Citroen, ki je prisotna v več kot 150 državah, se osredotoča na mednarodni razvoj v osrednji in vzhodni Evropi, Latinski Ameriki in na Kitajskem.

Podjetje ima 207.200 zaposlenih po celem svetu, od tega 128.000 v Franciji in 79.200 v drugih državah.

 

Citroen Slovenija