Skupina PSA se je odzvala na preiskave glede emisij izpušnih plinov

Ponedeljek, 20 Februar 2017

Skupina PSA je bila seznanjena z odločitvijo francoskega generalnega direktorata za konkurenco, potrošnike in boj proti goljufijam (DGCCRF), da zaključke svoje preiskave posreduje javnemu tožilcu in izraža presenečenje nad to odločitvijo.

V tem kontekstu namerava skupina PSA izpostaviti vse svoje argumente, da bi se izognila kakršnimkoli zapletom in da bi ubranila svoje interese, pa tudi svojih 180.000 zaposlenih, strank in partnerjev.

PSA želi poudariti, da:

  1. spoštuje vse zakonodajne predpise, ki so v veljavi v vseh državah, kjer posluje;
  2. njena vozila niso bila nikoli opremljena s programsko opremo ali napravami, ki bi bila sposobna zaznati preizkus ustreznosti in aktivirati napravo za obdelavo škodljivih snovi, ki pa bi bila neaktivna med dejansko strankino rabo;
  3. so rezultati testov, ki so jih izvedli razni organi v Evropi in Franciji, potrdili, da vozila skupine PSA ustrezajo zakonsko predpisanim testom.

PSA razume, da se poizvedbe direkcije DGCCRF nanašajo na dizelske motorje prejšnje generacije Euro5 (standard v veljavi od 2009 do 2015). Vendar pa testi, ki jih je na vozilih Euro5 skupine PSA pred kratkim opravil IFPEN, niso razkrili nobenih anomalij.

Rezultati testov so potrdili, da odločitve skupine PSA glede nastavitev parametrov motorja, ki so jih pojasnili že razni organi in mediji, ustrezajo dejanskemu vedenju voznika v realnem življenju. 

Zasnova motorjev skupine PSA poteka s prednostno usmeritvijo na zmanjšanje emisij NOx (dušikovi oksidi) v mestnih središčih, hkrati pa njeni motorji ponujajo najboljše razmerje NOx / CO2 v izven mestnih pogojih vožnje v zelo širokem razponu temperature in brez kakršnihkoli prekinitev.

Poleg tega se je skupina PSA odločila že z letošnjim letom, torej tri leta prej, kot je to zahtevano, dosegati zakonsko mejno vrednost emisij onesnaževal zraka v realnih pogojih vožnje (RDE = Real Driving Emissions), ki bo stopila v veljavo leta 2020 kot zahteva bodočega okoljevarstvenega standarda. Nov postopek bo nadomestil trenutni postopek, ki ne ponazori dejanske strankine rabe.

In nazadnje, skupina PSA je kot edini proizvajalec na svetu začela s procesom popolne transparentnosti porabe goriva in emisij CO2 svojih modelov v dejanskih voznih razmerah. 

  1. Protokol meritev, definiran z dvema nevladnima organizacijama in organizacijo za podelitev certifikatov.
  2. Več kot 50 testiranih modelov in 35.000 prevoženih kilometrov.
  3. Rezultati meritev so dostopni na spletnih mestih znamk Peugeot, Citroën in DS.
    Kampanji za transparentnost bodo z letošnjim letom pridružene še emisije NOX.

Gilles Le Borgne, direktor oddelka za raziskave in razvoj: "Ta odločitev nas je zelo presenetila, kajti ravno skupina PSA je ponosna znanilka razvoja tehnologij za zmanjšanje onesnaževanja (filter trdnih delcev in selektivna katalitična redukcija), vodilni proizvajalec na področju zmanjšanja emisij CO2 in pionir z vidika transparentnosti informacij o porabi goriva v dejanskih voznih razmerah, ki jih posreduje svojim strankam. Skupina PSA se bo kot vodilni izvoznik avtomobilov v Franciji borila ubraniti svoje tehnologije, svoje strokovno podkovano znanje in tekmovalnost v podporo francoski industriji."