Stilska znamka DS pospešuje izven Evrope

Nedelja, 20 Julij 2014

DS je postal samostojna francoska prestižna blagovna znamka s 1. junijem 2014, dotlej smo ga obravnavali kot prestižnejšo linijo Citroenovih vozil.  A ne glede na formalno ureditev je DS znamka, ki pospešuje - v prvem polletju je globalno prodal 63.800 vozil. Medtem ko na Kitajskem, ki odslej predstavlja 16 % svetovne prodajne količine, znamki DS prodaja raste, pa se znamka sooča z nasprotnimi vetrovi v Evropi, kjer je trg vozil višjega cenovnega »premium« razreda v upadu.

Znamka DS po celem svetu ponuja štiri modele DS 3, DS 3 cabrio, DS 4 in DS 5, katerim se pridružuje še DS 5LS, ki ga od letošnjega marca tržijo na Kitajskem. Gre za vozila, ki izstopajo zaradi izjemnega stila, prefinjeno izdelanih detajlov, plemenitih materialov in tehnologije. Prvi del letošnjega leta je bil v znamenju aktualnosti produktov. V drugem polletju pa bo DS lansiral prenovljena modela DS 3 in DS 3 kabrio ter pričel prodajo prvega športno-terenskega vozila DS 6 Wild & Refined na Kitajskem.

V Evropi (30 držav) je bilo registriranih skoraj 50.000 vozil DS, kar predstavlja za nekaj več kot 20 % znižanje prodajne količine. V prvem polletju 2013 je ostalo število registriranih vozil DS stabilno na evropskem trgu v upadu (-6,7 %). V prvih petih mesecih leta 2014 pa je bil trg »premium« vozil, znotraj katerega se razvija znamka DS, v upadu za 1,7 % in to na splošnem avtomobilskem trgu, ki je v 6,6 % porastu.

Na Kitajskem, največjem avtomobilskem trgu na svetu, ki je v polnem razvoju, je DS pravkar praznoval drugo obletnico obstoja znamke. V prvem polletju 2014 je znamka prodala 10.400 enot v primerjavi s 1000 enotami v prvem polletju 2013. Danes Kitajska predstavlja 16 % svetovne prodaje znamke DS. Ta uspeh sta omogočila razvoj mreže, ki danes šteje 60 prodajnih mest, in proizvodnja dveh modelov na lokalni ravni: DS 5 in DS 5LS. Na Kitajskem še naprej poteka širitev mreže salonov DS store, tako da bo do konca letošnjega leta skupno že približno 100 prodajnih mest, medtem ko bo v Evropi obratovalo 50 salonov DS.

V ostalih delih sveta je znamka DS realizirala 3500 prodanih primerkov, v razmerah, na katere so močno vplivali neugodni menjalni tečaji in upadi trgov. Tako je na primer na območju Evrazije (ki zajema Rusijo in Ukrajino) trg upadel pod 9,5 % in v Latinski Ameriki pod 9,2 % (od tega v Argentini pod 24 %).
 

Po sporočilu za javnost povzel: Peter Mavrič