Stockholm vključen v regato Volvo Ocean Race 2008-09

Petek, 25 Januar 2008

Švedsko glavno mesto Stockholm bo zadnji postanek na regati Volvo Ocean Race 2008-09, preden se bo regata julija 2009 zaključila v ruskem baltskem pristanišču St. Peterburg. .Med postankom, ki bo potekal od 16. do 25. junija 2009, bo Stockholm v svojem znanem arhipelagu gostil tudi pristaniško regato in pro-am regato.

Na tiskovni konferenci v mestni hiši v središču Stockholma sta se pri formalni objavi županji Kristini Axén Olin pridružila tudi podžupanja in predsedujoča skupini Ports of Stockholm Ulla Hamilton ter direktor regate Volvo Ocean Race Glenn Bourke.

»Biti zadnji postanek v regati Volvo Ocean Race je fantastična priložnost za Stockholm,« je dejala Axén Olin. »Naše prelepo glavno mesto bomo lahko predstavili številnim mednarodnim obiskovalcem, dogodek pa bo prinesel koristi tudi lokalnim podjetjem. Obenem bo to izvrstna priložnost za promocijo našega čistega in zelenega obalnega mesta, obiskovalci bodo potrošili precej denarja, verjamem pa tudi, da je občasna organizacija velikih dogodkov pomembna za nenehen razvoj našega mesta,« je dodala.

Glenn Bourke je na to pripomnil: »To je fantastična lokacija in presrečni smo, da smo se uspeli dogovoriti za organizacijo naše regate v tako lepem mestu. Flota jadrnic Volvo Open 70, ki jadra v stockholmsko pristanišče in se zasidra tik ob gradu kraljevske družine bo fantastična in vredna ogleda. Kanholmsfjärden, le malce stran od Sandhamna (enega od zunanjih otokov v arhipelagu), pa bo predstavljal osupljivo kuliso za zadnjo pristaniško regato dogodka Volvo Ocean Race.«

Ulla Hamilton je medtem dejala: »Ports of Stockholm je izkušen organizator velikih dogodkov in zelo napredno podjetje na področju okolja. Upamo, da bo Volvo Ocean Race priložnost za prikaz Stockholma kot vodilnega mesta na področju zaščite okolja in popularnega pristanišča za križarjenja, kar mesto že je,« je povedala.

Stockholm je domače pristanišče ekipe Ericsson Racing Team, ki v regati sodeluje z dvema jadrnicama. Obe je v Stockholmu izdelal Killian Bush. Novinarske konference se je prav tako udeležil kapetan nordijske ekipe Anders Lewander.

Regata Volvo Ocean Race se bo v letih 2008/09 izvajala desetič. Ta oceanski maraton se bo 4. oktobra 2008 pričel v Alicanteju, Španija, se bo prvič v svoji zgodovini ustavil v pristaniščih v Aziji. Regata bo dolga kakih 39.000 navtičnih milj, obiskala bo okoli 11 pristanišč in potekala devet mesecev. Regata Volvo Ocean Race je najpomembnejša svetovna jadralna regata za profesionalne tekmovalne ekipe.

 

2AM