Uradni začetek delovanja skupnega podjetja BMW-PSA

Petek, 28 Oktober 2011
Skupini BMW in PSA Peugeot Citroen sta združili svoje znanje in vložili več kot 100 milijonov evrov v tehnološki center, namenjen hibridnim in električnim vozilom. Memorandum o soglasju vstopa v zadnjo fazo ustanavljanja skupnega podjetja BMW Peugeot Citroën Electrification. Začetek proizvodnje hibridnih komponent, za elektrifikacijo dveh modelov skupin, je predviden v letu 2015. BMW Peugeot Citroën Electrification namerava postati vodilni akter na področju električnih pogonskih sklopov. Z ustvarjanjem odprte tehnološke platforme želi skupno podjetje znatno prispevati k oblikovanju evropske industrije na tem področju.

"BMW in PSA Peugeot Citroën skupaj nadaljujeta z uresničevanjem ambicioznih in jasno opredeljenih ciljev", pravi Wolfgang Güllich, predsednik uprave BMW Peugeot Citroën Electrification. "Prepričani smo, da bo v nekaj letih naše podjetje eden od vodilnih dobaviteljev električnih pogonskih sklopov."

V ta namen sta BMW in PSA vložila preko 100 milijonov evrov v podjetje BMW Peugeot Citroën Electrification. Do konca leta 2011 bo center za raziskave in razvoj v Münchnu sprejel približno 400 sodelavcev, v glavnem inženirjev, specializiranih na področju elektromobilnosti in elektronike. Ti strokovnjaki bodo snovali hibridne komponente, ki jih bodo nato proizvajali v proizvodnem središču v Mulhousu (skoraj 250 polno zaposlenih). BMW Peugeot Citroën Electrification bo razvijala in proizvajala vse električne komponente, potrebne za električni pogonski sklop, in sicer: visokonapetostne baterije, električne motorje, generatorje, močnostno elektroniko, naprave za polnjenje in programsko opremo za upravljanje z energijo. Vzporedno s tem bo skupno podjetje vzpostavilo odprto tehnološko platformo, ki mu bo omogočila vključitev dobaviteljev v proces razvoja in nabave ter prodajo hibridnih komponent tudi drugim podjetjem.

"Pri določanju novih standardov mobilnosti v prihodnosti nam bo v pomoč naša prilagodljivost, učinkovitost in mednarodno priznana strokovnost na področju sistemov za elektrifikacijo", dodaja Jean Leflour, generalni direktor podjetja BMW Peugeot Citroën Electrification.

BMW in PSA Peugeot Citroën uspešno sodelujeta že skoraj deset let na področju pogonskih sistemov. Od leta 2002, ko je bil podpisan sporazum o sodelovanju med obema partnerjema, je bilo proizvedenih več kot 1,8 milijona 4-valjnih bencinskih motorjev za različne modele MINI, kot tudi za vozila Peugeot in Citroën. Februarja 2010 sta se oba partnerja zavezala za nadaljevanje tega partnerstva z razvojem naslednje generacije teh 4-valjnih bencinskih motorjev. Skupno podjetje, ki že deluje, bo pospešilo standardizacijo hibridnih komponent, kar naj bi prispevalo k zagotavljanju znatne ekonomije obsega na področju nabave in proizvodnje.