Varnostni center Volvo Cars je opravil že več kot 2000 testnih trkov

Ponedeljek, 09 Julij 2007

Varnostni center družbe Volvo cars je v obdobju od ustanovitve leta 2000 do danes opravil že več kot 2000 testnih trkov. .Nivo aktivnosti tega centra, ki je ena vodilnih tovrstnih ustanov na svetu, je od ustanovitve dalje naraščal in danes v enem tednu testirajo že kar 10 avtomobilov.

Volvov Varnostni center je namenjen reprodukciji različni vrst nesreč. Laboratorij za testne trke je opremljen z dvema progama - eno premično in eno permanentno. Premična proga je prilagodljiva do 90 stopinj in tako omogoča testiranja vseh vrst, od frontalnih do bočnih trčenj, ki se lahko zgodijo med vozili, ki trčijo pod različnimi koti in pri različnih hitrostih. Permanentna proga pa omogoči testiranja vozil, ki lahko tu pospešijo do 120 km/h. Prav tako lahko Volvovi strokovnjaki za varnost uprizorijo in testirajo druge vrste nesreč, kot na primer prevračanje avta, trčenje z živalmi in drugimi objekti v okolici vozila.

Več kot 100 testnih trkov za model 

Zahteve, ki jih specificirajo razne ustanove, kot sta na primer EuroNCAP in IIHS, predstavljajo samo en del storitev Varnostnega centra. Ta namreč na Volvo modelih opravlja še dodatna testiranja in tako zagotavlja najboljšo možno zaščito ob morebitnih  nesrečah. V postopku testiranja modela zato vsak volvo prestane nič manj kot od 100 do 120 testnih trkov.

“Da lahko zadovoljimo naše najvišje varnostne standarde, moramo zagotoviti, da naši varnostni sistemi zaščitijo potnike različnih starosti in višin, v širokem razponu hitrosti in v raznoraznih nevarnih situacijah. Ravno možnost, da lahko izvajamo reprodukcije realnih nesreč je tista, ki naredi naš center za unikatnega,” razlaga Magnus Krokström višji manager v Varnostnem centru Volvo Cars.

V enem letu opravijo okoli 450 testnih trkov. Glede na to, da je bil Volvov Varnostni center imenovan tudi za varnostni center skupine Ford Motor Company, v njem testirajo tudi druga vozila iz te skupine, vključno s tistimi znamke Jaguar, Land Rover in Ford.

Razvojne aktivnosti in testiranje modela v laboratoriju vključujejo tudi rekonstrukcije realnih nesreč. “Analiziranje dejanskih nesreč na cestah in testiranje varnostnih sistemov v laboratoriju nam pomagata, da izboljšamo varnost naših avtomobilov v realnih prometnih situacijah," pravi g. Krokström.

Nova zakonodaja, tržne zakonitosti in varnostni sistemi, laboratoriju konstantno postavljajo nove izzive. Zato je pomembno, da je center v kontaktu z raziskovalno skupnostjo in na tekočem z razvojem na širšem področju varnosti. “Čeprav smo od nastanka do danes morali uvesti nekaj sprememb, je danes zmogljivost našega laboratorija praktično neomejena,” dodaja g. Krokström.

 

2AM