Vauxhall adam C – revolucija avtomobilskega pogona

Petek, 01 April 2016

Vauxhall, britanska sestrska znamka Opla, je po več letih temeljitih raziskav in eksperimentov predstavil prvi kinetični avto v naravni velikosti. Avto deluje brez emisij in s pomočjo pretvorbe kinetične energije prevozi do 125 milj.

Adama C poganja vrhunski kinetični mehanizem, zaradi česar avtomobil ne potrebuje motorja, rezervoarja za gorivo in niti akumulatorja. Vse skupaj nadomesti inovativna tehnologija navijanja. Za zgled so si vzeli otroške modelčke, ki izkoriščajo podoben princip. Rezultat je vožnja praktično brez stroškov in brez negativnih vplivov na okolje. Potrebnih je le 15 minut človeškega dela in mehanizem je pripravljen za vožnjo. Ko zmanjka energije, ni potrebe po bencinskih črpalkah ali polnjenju, potrebna je spet zgolj človeška moč.

Še posebej bodo takšnega avtomobila veseli vedno bolj številčni ljubitelji fitnesa, saj priprava avtomobila za vožnjo pri 65-kilogramski osebi pomeni porabo okoli 400 kalorij. Vrteče gibanje je zasnovano tako, da ponuja kombinacijo kardio vadbe in učvrstitve mišic prsi, rok in ramen. Ko je navijanje zaključeno zvočni sistem obvesti voznika, da je vozilo nared.

Ta inovativna tehnologija bo revolucija mobilnosti,“ Je razložil Mick Cannical, Vauxhallov glavni kinetični inženir. “Glede na to, da povprečen Britanec prevozi okoli 35 milj na dan, verjamemo, da bo avtomobil izjemno privlačen za dve tretjini prebivalcev!

Višje cene goriva niso mačji kašelj,” je dodala Anna Logg, ki vodi vladno delovno skupino za nove okolju prijazne rešitve mobilnosti. “Zato bomo s polno močjo podprli ta navijalno-kinetični sistem in ponudili subvencije ter davčne olajšave prvim kupcem.”
 

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper


P.S. Ne jemati tega preveč resno, glede na to, da so objavili na 1. april. ;-)