Po 12 mescih v sklopu Skupine PSA je Opel/Vauxhall že na uspešni poti

Aleksander Praper Sreda, 01 Avgust 2018

Medtem, ko smo se na avtomobilskem salonu v Ženevi spraševali, če je ogromna skulptura leva »pojedla« nastop Opla na tem salonu, se nekaj mescev kasneje kaže pozitivna slika. Prejšnji teden je podjetje Opel/Vauxhall objavilo, da je spet v pozitivnih številkah. Za to ima veliko zaslug pridružitev Skupini PSA pred natanko enim letom - 1. avgusta 2017. Samo 100 dni pozneje, 9. novembra 2017, je Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller predstavil strateški načrt PACE!, ki zagotavlja povezavo prednosti, izkoriščanje sinergij in sprostitev celotnega potenciala znamke v okviru Skupine.

Po samo enem letu v sklopu Skupine PSA je Opel/Vauxhall spet v pozitivnih številkah. Polletni dobiček znaša 502 milijona evrov in prosti denarni tok okoli 1,2 milijarde. To jasno kaže, da strategija PACE! deluje. “Smo povsem drugačno podjetje kot pred 12 meseci. Naš cilj je še večja konkurenčnost in uskladili smo številna področja za prihodnost. Delo v sklopu uspešne skupine PSA nam zagotavlja ogromno koristi, ki jih sprejemamo s hvaležnostjo, obenem pa je to za nas tudi posebna obveznost,” pravi Oplov izvršni direktor Michael Lohscheller.

Znatno je bila izboljšana konkurenčnost proizvodnih obratov po vsej Evropi. V sodelovanju s socialnimi partnerji je Oplovo vodstvo doseglo dogovore z vsemi Evropskimi obrati, to pa je vodilo k novim odločitvam o vlaganjih v obrate in dodelitvam izdelkov. Tako bodo na primer novo corso – tudi v električni različici – izdelovali ekskluzivno v španskem obratu v Zaragozi. Naslednja generacija vivara bo leta 2019 zapeljala s proizvodne linije v Lutonu v Angliji. Od sredine naslednjega leta bodo v Eisenachu vse moči posvetili izdelavi športnih terencev Grandland X – vključno s hibridno različico, ki bo sledila do leta 2020. Nove dodelitve izdelkov so bile objavljene tudi za obrate na Poljskem (Tichy), v Avstriji (Aspern) in na Madžarskem (Monošter), v katerih izdelujejo motorje in menjalnike.

Razvojno središče v Rüsselsheimu, s 15 kompetenčnimi centri za različna področja tehnologije in odgovornostjo za razvoj lahkih gospodarskih vozil in naslednje generacije štirivaljnih bencinskih motorjev, prevzema globalno odgovornost za celotno Skupino PSA, kar koristi vsem petim znamkam (Opel, Vauxhall, Peugeot, Citroën in DS Automobiles) v skupini.

Uspešna prodaja SUV-jev in novi modeli v prihodnosti

Sodelovanje med razvojnimi ekipami so zelo dobro sprejeli tudi kupci. Modeli Crossland X, Mokka X in Grandland X so Opel/Vauxhall utrdili v vrhu hitro rastočega trga športnih terencev (SUV) in ji zagotovili vodilno mesto v evropskem segmentu SUV B. Uvedbi športne insignie GSi bo v drugi polovici leta sledila še corsa  GSi. K rasti bosta pomembno prispevala tudi novi combo life v potniški različici in combo kot gospodarsko vozilo. Naslednje leto bo sledila povsem nova corsa – vključno s povsem električno različico z akumulatorskim napajanjem leta 2020, ko bo Opel/Vauxhall imel v svoji ponudbi že štiri elektrificirane modele. Do leta 2024 bo na voljo elektrificirana različica vseh evropskih modelov osebnih vozil, ki jih bodo kupci lahko izbrali z akumulatorskim električnim pogonom ali kot priklopni hibrid. To bo omogočila takojšnja uporaba platform za različne vrste energije v Skupine PSA.

Z novimi uvozniki v Maroku, Tuniziji, Južni Afriki in Libanonu podjetje Opel/Vauxhall uresničuje svoj načrt, da bo do leta 2020 podvojilo prodajo zunaj Evrope. Do sredine naslednjega desetletja bodo več kot deset odstotkov Oplovih vozil prodali zunaj Evrope.

Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper