Volvo adventure

Petek, 16 Maj 2008

V Gothenburgu na Švedskem ta teden poteka sedmo ekološko tekmovanje Volvo Adventure World Final, na katerem se je zbralo 15 skupin borcev za okolje s celega sveta, ki se potegujejo za naslov ekološke odličnosti in denarno nagrado v vrednosti 20.000 dolarjev. .

Komisija natečaja Volvo Adventure 2008 je izbrala 15 finalistov, ki se bo borilo za letošnjo nagrado za ekolocijo, ki prvouvrščenemu projektu podeljuje 10.000 dolarjev. Več kot 100 projektov iz 50 držav se je prijavilo na natečaj, ki se je zaključil 31. januarja 2008.

Zmagovalci titule Volvo Adventure za leto 2005 Ladysmith Enviro Club iz Južne Amerike so tudi letos sodelovali na natečaju s projektom «Cars! Fuel! Carbon!», skupaj z vedno prisotno Indijo, ZDA, Kitajsko, Turčijo in Brazilijo, pa tudi z novimi tekmeci kot so Madžarska, Makedonija in mali otok Comoros iz Indijskega oceana.

Olle Axelson, starejši podpredsednik Volvo Car kooperacije za odnose z javnostmi, ki je lani zmagovalnemu timu izročil nagrado, je dejal: «Do sedaj je Volvo podpiral Volvo Environment Prize in zato je povsem logično, da se tudi Volvo Adventure vpiše na našo ekološko karto in s tem vzpodbudi tudi tiste, ki bodo odrasli šele jutri, da se zavzamejo za boljši svet.»  

Zmagovalni projekt prejme 10.000 dolarjev, drugouvrščeni prejme 6.000, tretjeuvrščeni pa 4.000 dolarjev. Konkurenca je precejšnja, kar pa ne pomeni, da tudi sodelovanje med njimi ne bo tako intenzivno, kot je poudaril Wayne Talbot, direktor Volvo Adventure izobraževalnega tima, pri tem pa dodal: « Vsako leto kakovost prejetih projektov stopi na stopnico višje. Mladi, ki pridejo v Gothenburg, kažejo sposobnost, da združijo željo po tekmovanju in željo po druženju.»

V sedmih letih delovanja je Volvo Adventure, del ekološkega programa Združenih narodov (UNEP), uspel doseči 250.000 mladih iz več kot 50 držav, ki vključujejo tudi Kitajsko, Kanado, Avstralijo, Ameriko, Ekvarod in Egipt. 

«Predanost in strast za varovanje okolja sta ključni sestavini Volvo Adventure projekta, to dokazuje tudi na tisoče mladih ekologov, ki sodelujejo vsako leto,» pravi Siv Persson, letošnji predsednik žirije za podelitev nagrade Volvo Adventure.

Petnajst timov je v Gothenburg prispelo v petek, 9. maja. Zmagovalci bodo razglašeni na zmagovalni ceremoniji, ki bo danes, 13. maja, zvečer. Poleg razglasitvenega dela je za danes zvečer predviden tudi kulturni in družabni program, ki zajema obisk Universumu u Gothenburgu, obisk Volvo Car tovarne in tradicionalni izlet Volvo Forest Adventure v okoliški Hällsnäs.

 

2AM