Volvo C30 je varna izbira

Četrtek, 30 Julij 2009

Preizkusni trki ameriškega zavarovalnega inštituta za varnost na avtocestah (Insurance Institute for Highway Safety – IIHS), so pokazali, da se zaščita voznika in sopotnikov v vseh tipih avtomobilov izboljšuje. Vendar pa IIHS rutinsko ne preverja vozil vseh tipov ali razredov. Ker je poudarek njegovih dejavnosti na družinskih avtomobilih, organizacija večinoma izvaja trke s štirivratnimi modeli.

Da bi ugotovil do katere mere proizvajalci avtomobilov odpornost na trke prenašajo na kupeje, je inštitut nedavno izvedel teste prednjih, stranskih in zadnjih trkov za ta tip vozil letnik 2009. Testirani so bili majhni kupeji (med drugim Chevrolet Cobalt, Ford Focus, Honda Civic, in Scion tC) in Volvo C30 iz srednjega razreda.

Volvo C30 in Ford Focus sta bila izbrana za najboljši vozili v svojih skupinah petih vozil: Ker se je dobro odrezal pri vseh treh testih inštituta in ker dodatna oprema obsega tudi sistem ESC (elektronski nadzor stabilnosti), je Focus pridobil naziv Najbolj varna izbira 2009 med majhnimi vozili. Ta naziv si je v srednjem razredu priboril tudi Volvo C30. Trenutno se s tem nazivom, ki predstavlja inštitutovo vrhunsko oznako varnosti, ponaša sedem majhnih in deset srednje velikih avtomobilov. Seznam zmagovalcev kupcem omogoča, da se lažje odločijo za vozila v vsakem razredu, ki zagotavljajo najboljšo celotno zaščito pred trki.
Več o preizkusih si lahko preberete na http://www.iihs.org/.

 

2AM