Volvo ima novega predsednika in izvršnega direktorja

Sobota, 20 Oktober 2012

Upravni odbor Volvo Car Group je na mesto novega predsednika in izvršnega direktorja Volva izvolil Håkana Samuelssona, člana upravnega odbora. Samuelsson je prevzel funkcije Stefana Jacobya, ki po prijateljskem sporazumu zapušča Volvo Car Group.


61-letni Šved Hakan Samuelsson je novi predsednik in izvršni direktor Volva. Zamenjal je 54-letnega Stefana Jacobya

54-letni Stefan Jacoby, ki je v zadnjem času pridobil ugled enega najbolj uspešnih managerjev v avtomobilski branži, je v septembru doživel kap, ki mu je rahlo prizadela desni del telesa. Li Shufu, predsednik kitajskega holdinga Zhejiang Geely, ki je lastnik avtomobilske znamke Volvo, je zatrdil, da naj bi zdravstveno stanje Jacobya ne bilo povod za zamenjavo. Lastniki Volva želijo namreč pospešeno povečati prodajo in se pri tem v veliki meri koncentrirati tudi na kitajski trg.

Novi predsednik in izvršni direktor Volva, 61-letni Šved, Håkan Samuelsson, ima 35 let izkušenj na vodilnih mestih v avtomobilski industriji. Med leti 2005 in 2009 je bil predsednik in izvršni direktor MAN SE, od leta 2010 pa je neodvisen član upravnega odbora Volvo Car Group.

Vidim veliko možnosti za Volvo, da izboljša profitabilnost in pospeši naš plan rasti, še posebej na Kitajskem. Prepriičan sem, da nam bodo izkušnje Håkana Samuelssona pri tem v pomoč. Imamo močno strategijo in načrt preobrazbe, ki ga želimo uresničiti. Želel bi se zahvaliti Stefanu Jacobyu za njegov velik in cenjen prispevek pri razvoju strategije, ki je Volvo popeljala skozi prvi dve leti v okviru novega lastništva, po prevzemu Volvo Car Group s strani Zhejiang Geely Holding,” je komentiral Li Shufu.

Aleksander Praper