Volvo je predstavil nove pogonske sklope Drive-E

Sreda, 30 Oktober 2013

Kot smo že poleti napovedali, je Volvo Car Group te dni predstavil novo družino dvolitrskih štirivaljnih motorjev Drive-E, ki voznikom ponujajo spoj dobrih zmogljivosti in nizkih CO2 emisij. Drive-E motorji so že tovarniško pripravljeni na elektrifikacijo - z vgradnjo električnega motorja v sprednji ali zadnji del vozila in baterijo vgrajeno na sredini avtomobila.


 
Uradni evropski ciklus NEDC sedaj potrjuje, da naši motorji prekašajo konkurente v razmerju moč – emisije CO2,” pravi Derek Crabb, podpredsednik inženiringa pogonskih sklopov pri Volvu. "Prvi avtomobil Volvo, iz leta 1927, je imel dvolitrski štirivaljni motor. Tako lahko mirne vesti rečemo, da novi Drive-E motorji ostajajo zvesti naši zapuščini.”

Bencinski motor s kompresorjem in turbino
Novi dvolitrski, štirivaljni motor T6 se ponaša tako s kompresorjem kot turbo puhalom. Mehansko gnani kompresor prične delovati takoj, pri nizkih vrtljajih, medtem ko turbina vskoči, ko se poveča pretok zraka skozi motor. S 306 KM in le 149 g/km CO2 emisijami  (6,4 l/100 km) je Volvo S60 T6 postal prvi avto v svojem razredu, ki nudi več kot 2 konjski moči na gram CO2. Avto pospeši od 0 do 100 km/h v 5,9 sekunde.

Nekoliko manj zmogljiva izvedba Volvo S60 T5, z 245 KM in novim osemstopenjskim samodejnim menjalnikom, doseže 137 g/km CO2 emisij oziroma porabo 5,9 l/100 km.

Dizel z emisijami le 99 g/km
Volvo S60 D4, s 181 KM in ročnim menjalnikom, je vodilni v svojem razredu po emisijah CO2, s samo 99 g/km in porabo goriva 3,8 l/100 km. Enak rezultat doseže  volvo V60, z do 17-palčnimi platišči. Drive-E dizelski motorji, kot prvi na svetu, uporabljajo tehnologijo i-ART, ki meri tlak vsake šobe za vbrizg goriva, za razliko od enojnega senzorja tlaka v skupnem vodu.



Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper