Volvo je še vedno sinonim za varnost

Nedelja, 07 April 2013

Vsako leto je varnostno leto pri Volvo Cars. Podjetje koraka proti viziji, da do leta 2020 ne bo nihče smrtna žrtev ali težje poškodovan v novem Volvu – in podatki neodvisnih ocenjevalnih inštitutov po celem svetu poudarjajo in utrjujejo to filozofijo. Zadnje odlične nagrade so v Ameriki Top Safety Pick+, tako za Volva S60 kot XC60, in izjemna uvrstitev za povsem nov Volvo V40 na Euro NCAP testu leta 2012.

»Vse najboljše ocene v prejšnjem letu poudarjajo naš na svetu vodilni položaj pri avtomobilski varnosti. Zelo smo ponosni, da strankam nudimo nekatere najvarnejše avtomobile na svetu,« pravi prof. Lotta Jakobsson, višja tehnična specialistka za varnost v varnostnem centru Volvo Cars.

Na zadnjem avtomobilskem salonu v Ženevi je Volvo predstavil novo svetovno varnostno premiero. Zaznavanje pešcev in kolesarjev je izboljšanje že obstoječe tehnologije zaznavanja in samodejnega zaviranja. Dodatna funkcionalnost zazna in samodejno zavira, če pred avtomobil nenadoma zavije kolesar.

»Mnoge študije dokumentirajo, da naš sistem izogibanja trčenjem prinaša znatno znižanje nesreč v prometu. Z nadaljnjim predstavljanjem novih preventivnih in zaščitnih sistemov se premikamo proti naši viziji, da leta 2020 ne bo nihče poškodovan ali smrtna žrtev v novem Volvu,« doda Lotta Jakobsson.

Najpomembnejše uvrstitve avtomobilov Volvo v zadnjih 12 mesecih:

Rekordna ocena za Volvo V40 na Euro NCAP-u
Novi volvo V40 je prejel pet zvezdic na testiranju Euro NCAP in hkrati osvojil nagrado Euro NCAP-a – najboljši avtomobil v razredu 2012 v nižjem srednjem razredu – z najboljšim rezultatom v zgodovini inštituta. V40 je prejel tudi najboljšo oceno vseh časov pri oceni zaščite pešcev (88 %), kar je veliko bolje od prejšnjega najvišjega rezultata.

S60 in XC60 prejemnika nagrade Top Safety Pick+
Volva S60 in XC60 sta dva izmed osemnajstih avtomobilov, ki so bili nagrajeni z nagrado IIHS-a (Insurance Institute for Highway Safety) Top Safety Pick+. Da se prejme nagrado »plus«, mora vozilo imeti dobre ali sprejemljive rezultate na novem testu trkov ob oviro (small overlap test), kot tudi izjemne ocene na drugih ocenjevanjih testih IIHS-a. Tudi C30, S80 in XC90 so prejeli nagrado Top Safety Pick 2013.

Najboljša ocena za S60 in XC60 na novem testu trkov ob oviro
V letu 2012 je bil volvo S60 eden izmed dveh vozil, ki sta prejela najboljšo oceno na novem testu trkov ob oviro inštituta IIHS. Test, v katerem 25 % sprednjega dela avtomobila čelno zadane v trdo oviro pri 64 km/h, je ustvarjen, da prikaže, kaj se zgodi, če sprednji kot vozila trešči z drugim vozilom ali objektom, kot je drevo. Volvo XC60 je bil testiran v letu 2013 in je ravnotako prejel najvišji rezultat na tem testu.

Pet zvezdic na testiranju ANCAP za V40
Avstralski inštitut ANCAP je nedavno podelil povsem novemu volvu V40 pet zvezdic, glede na stroge kriterije inštituta, ki so bili predstavljeni v letu 2013. Poudarjajo izjemno zaščito pešcev.

Pet zvezdic na testiranju Euro NCAP za priključni hibrid V60
V letu 2012 je priključni hibrid volvo V60 prejel najvišjo Euro NCAP oceno v zgodovini za električni avtomobil. Pet zvezdic na testu, ki vključuje čelno trčenje pri 64 km/h, ponazarja, da ima priključni hibrid V60 enako visoko stopnjo varnosti kot standardni V60.

S60 je prvi, ki je prejel pet zvezdic pri US-NCAP-u
V Ameriki je S60 prvo vozilo, ki je bilo nagrajeno s petimi zvezdicami s strani US-NCAP-a. S60 je bil edini avtomobil, ki je osvojil pet zvezdic v vseh treh testih trčenj – hkrati pa se ponaša z mnogimi aktivnimi varnostnimi tehnologijami, ki jih priporoča NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration).

Rezultat samodejnega zaviranja je manj nesreč
Prednosti izjemne tehnologije City Safety, ki se ponaša s samodejnim zaviranjem pri nizkih hitrostih, so bile dokumentirane v poročila IIHS-a in prikazujejo znatno znižanje zavarovalniških zahtevkov. Podobna raziskava švedskega zavarovalniškega podjetja Volvia v letu 2012 je pokazala, da so vozila Volvo, opremljena s tehnologijo City Safety, udeležena v 23 % manj nesrečah s trčenji v zadke vozil kot vozila brez samodejnega zaviranja. V Veliki Britaniji je Tristar Worldwide predstavil študijo, ki prikazuje znižanje števila istih nesreč za 28 %.

Odkar so bile objavljene te študije, je bila tehnologija City Safety že izpopolnjena. Sedaj je aktivna pri hitrostih do 50 km/h (prej 30 km/h).


Po sporočilu za javnost povzel: Aleksander Praper