Volvo na sejmih z najmočnejšim tovornjakom na svetu

Petek, 16 April 2010

Na 7. Razstavi gospodarskih vozil si lahko obiskovalci celjskega sejmišča ogledajo in se usedejo v najmočnejši tovornjak na svetu. Pravo cestno mrcino poganja 700-konjski motor, prostornina motorja pa znaša težko predstavljivih 16.000 kubičnih centimetrov. To je le ena izmed aktualnih zanimivosti, ki jih v okviru sejemskega četverčka letos ponujajo na razstavnem prostoru Volva. Po močnih padcih prodaje zaradi gospodarske krize, pa prvi trendi že kažejo znake okrevanja v tej panogi.

Najmočnejši serijski tovornjak na svetu Volvo FH16 razstavljajo v dvorani K. Po slovenskih cestah se takšni tovornjaki, katerih cena se začne pri najmanj 100.000 evrih, še ne vozijo. »Verjamemo, da bodo tudi slovenska podjetja videla možnost v takšnem tovornjaku, ko bo kriza mimo. Ne prinaša namreč samo velike moči, ampak je izjemno uporaben. Slovenska industrija proizvaja sestavne dele za industrijske komplekse po Evropi in polproizvode je treba prepeljati na montažo v tujino. Brez velikih transportnih možnosti danes 90-tonskega tovora ne morejo več pravočasno dostaviti do končnega uporabnika,« je na današnji novinarski konferenci povedal inženir prodaje v Sloveniji Matjaž Cigale.

Volvo letos praznuje 10-letnico vstopa na slovenski trg in generalni direktor Volva Magnus Björklund je s prodajo pri nas kljub krizi zelo zadovoljen. Gospodarska kriza je močno prizadela področje prodaje tovornih vozil, saj so v primerjavi z letom 2007 bele žili kar 80-odstotni padec prodaje. Kot pravi Cigale, ima Volvo v Sloveniji največji tržni delež, na kar so zelo ponosni. »Tržni deleži v Evropi so sicer bistveno bolj stabilni kot pri nas. Ta trenutek je v določenih delih Evrope kriza manjša kot pri nas, a opažamo, da se stvari izboljšujejo in da gredo trendi tudi v Sloveniji navzgor. Prevozniki so pri nas v zelo veliki krizi in mi smo samo člen te verige,« je dejal Cigale.

Na celjskem sejmišču letos predstavljajo tudi novosti, ki jih bodo na trgu ponudili v kratkem. Gre za nov model gradbenega tovornjaka Volvo FMX, od katerega v prihodnjih mesecih in letih veliko pričakujejo. Na ogled je tudi zadnji aktualni nesinhronski menjalnik, ki ima zelo dobro razvito programsko opremo za prilagajanje različnim načinom vožnje, obremenitvam, terenom in naklonom.  Na zunanjem razstavnem prostoru pa so razstavili njihovo trenutno uspešnico z EEV motorjem Volvo FH 460, ki je zaradi okolju prijaznih standar dov aktualen za voznike, ki vozijo na sever.

 

PR Celjski sejem