Volvo Ocean Race - Pionirski projekt zaščite okolja

Petek, 15 Avgust 2008

Regata Volvo Ocean Race je soudeleženec pionirskega ekološkega projekta, pri katerem raziskujejo stopnjo onesnaženja oceana, ki je posledica ladij, ki vsako leto odvržejo milijarde ton balastnih vod.. Vsaka jahta na regati bo sodelovala v projektu, ki ga je sprožil uradni logistični partner dirke Wallenius Wilhelmsen Logistics (WWL).

Eden član posadke na vsakem krovu bo skrbel za reden odvzem vzorcev vode s pomočjo posebnega merilca luminometra in sofisticiranega procesa testiranja kakovosti vode. S pomočjo raziskovanja morja bodo izmerili prisotnost številnih morskih vrst, o tem pa bodo tudi poročali. Izsledki raziskav bodo objavljeni v posebnem znanstvenem poročilu po koncu regate. Regata znanstvenikom nudi redko priložnost, da preučujejo biološko raznolikost organizmov v globokih vodah, ki sicer niso del uveljavljenij ladijskih poti in jih ladje navadno ne obiščejo.

Podjetje WWL je svetovni voditelj v ekoloških vprašanjih prekooceanskega transporta in logistike in je zelo zainteresirano za ta projekt. Regata Volvo Ocean Race bo podjetju ponudila edinstveno priložnost, da razišče, kateri organizmi, ki so se preselili iz drugih oceanov, vplivajo na nove ekosisteme, v katerih ti živijo.

»Agresivne vrste predstavljajo eno od štirih največjih groženj svetovnim oceanom. Ostale grožnje so globalne klimatske spremembe, onesnaženje morja in pretiran lov rib,« pravi vodja enote globalnega okolja pri WWL Melanie Moore. »Še posebej nas zanimajo številne vrste, ki se nahajajo na poti regate. Pomoč posadke na regati nam je zelo pomembna. To raziskovanje nam bo pomagalo pri razvoju boljših sestavin balastnih vod v prihodnje,« dodaja Moore.

Mednarodna organizacija za pomorstvo pri OZN je pričela s procesom ratifikacije dogovora, v okviru katerega se članice OZN prosi, da od svojih ladij zahtevajo take standarde za balastne vode, ki bodo vključevali odstranjevanje agresivnih morskih vod iz te vode. 

Vsem državam na poti letošnje Volvo Ocean Race dirke grozi invazija agresivnih morskih vrst, ki jih prenesejo balastne vode. Tako je posebna vrsta ostrig Ostrea gigas iz Južne Afrike povzročila pomor in fosforizacijo številnih globin, alga Gymondinium catenatum iz Kitajske pa je povzročila zastrupitev školjk. OZN je izdala opozorilo, v katerem opozarja na agresivne morske vrste, ki se prenašajo z balastnimi vodami ladij. Za razliko od drugih vrst onesnaževanja morja, ki jih bo okolje slej kot prej prebolelo, so ravno agresivni organizmi tisti, ki so ponavadi nepovratni.

Volvo Ocean Race 2008 – 2009 je deveto tekmovanje svetovnega merila. Dirka se prične v Alicanteu v Španiji 4. oktobra 2008 in bo prvič šla preko Cochina v Singapurju in kitajskega Qingdaoa, končala pa se bo v St. Petersburgu v Rusiji. Regata je dolga 38.000 navtičnih milj, vozila se bo v 11 etapah, trajala pa bo 9 mesecev. Volvo Ocean Race je prvorazredna regata, pri kateri sodelujejo samo visoko profesionalni timi s celega sveta.

 

2AM