Volvo Ocean Race predstavil mladinski program

Ponedeljek, 24 Januar 2011
Volvo Ocean Race z veseljem in ponosom najavlja novo mladinsko jadralno iniciativo, Volvo Ocean Race Academy, ki kaže napredek v predanosti Volvo Ocean Race-a  mladinskemu jadranju po vsem svetu. Projekt vključuje 3 aktivnosti za otroke vseh gostiteljskih pristanišč.



Program »Try Sailing« bo vključil več kot 14.000 otrok iz vsega sveta. Za izkušene mlade jadralce bo na voljo Academy Team Racing Series, hkrati pa bo potekal tudi izobraževalni program, ki bo omogočal šolam v gostiteljskih pristaniščih, da se vključijo v dirko in jadranje.

V okviru programa »Try sailing« bodo otroci lokalnih šol ter skupnosti jadrali na 5.6 metrskem Ludics trening čolniču. Pokazali jim bodo osnovne jadralske spretnosti ter jih podučili o Volvo Ocean Race-u. Dirka se vključuje tudi v individualne jadralske projekte lokalnih jadralskih združenj in klubov, kot pomoč pri ustvarjanju zapuščine v vsakem pristanišču, kar bo spodbudilo še več mladih ljudi, da se preizkusijo v jadranju.

Vrhunec tekmovalnega dela projekta bo Academy Team Racing Series, ki bo potekal z jadrnicami Optimists v vsakem izmed gostujočih pristanišč. Dvodnevna regata bo potekala v dirkaški vasi v pristanišču, sama organizacija dirke pa je v domeni razreda Optimist.

»Volvo Ocean Race je bil vedno zavezan k pomoči za izboljšanje situacije jadranja mladih ter spodbujanja mladih ljudi, naj pridejo na vodo. Upamo, da bomo z iniciativo »Try Sailing« navdušili otroke nad jadranjem ter našo dirko,« razloži Knut Frostad, CEO Volvo Ocean Race-a. »V vsakem gostujočem pristanišču želimo pustiti nek pečat, zato sodelujemo tudi z lokalnimi jadralskimi združenji, da bi čim lažje dosegli ta cilj,« doda Knut. »Organizirali bomo tudi izobraževalne programe, ki bodo otroke pritegnili v dirkaško vas in jih poučili o sami dirki. Z Academy Team Racing Series želimo spodbuditi tekmovalne mlade jadralce. V vsaki državi bodo tekmovanja za mesta v dirkaški regati in prav zares se veselimo dela z razredom Optimist na globalni ravni

Volvo Ocean Race bo imel skupaj 40 Optmist-ov, brandiranih tako, da bodo izgledali kot Volvo open v 70-ih. Vsaka ekipa Optimist bo imela priložnost spoznati ekipo, katere barvo bodo zastopali. Ekipa bo sestavljena iz 4 otrok, eden od teh bo moral biti nasprotnega spola. Ekipa štirih jadrnic bo tekmovala en vikend pred samo dirko. Academy Team Racing bo sodeloval tudi pri izobraževanju jadralcev, trenerjev in dirkaških funkcionarjev vseh držav, ki jih dirka obišče, saj bodo skupaj z ISAF (Internation Sailing Federation) izvajali treniranje dan pred in med samo dirko.

Razred Optimist je svetovno največja mladinska flota, z več kot 132.000 registriranimi Optimisti po celem svetu. Čolni slovijo kot odlični vadbeni čolni in veliko olimpijcev ter jadralcev Volvo Ocean Race je začelo graditi svoje jadralske kariere ravno v tem razredu. Španski prejemnik olimpijskega zlata in srebra Ikea Martinez je odličen primer in pravi: »Razred Optimist je zelo pomemben, saj ko si mlad, se lahko naučiš veliko stvari v zelo kratkem času. Optimist je pomembna fundacija za otroke. Otrokom gre zares dobro, čeprav ne vedo sploh zakaj. Otroci, ki v razredu Optimist dobro jadrajo, kažejo svoj talent za ta šport.«