Volvo podelil nagrado za okolje

Petek, 17 September 2010
Profesor Harold Mooney iz Univerze Stanford v Kaliforniji je bil imenovan za prejemnika nagrade Volvo Environment Prize 2010. Je eden vodilnih raziskovalcev biotske raznovrstnosti in ekosistemov, področja, ki trenutno pritegne mnogo globalne pozornosti.

Volvo Environemntal Prize je letna znanstvena nagrada, ki je bila letos podeljena že 21. zaporedoma. Letošnji dobitnik je že mnoga leta vodilna luč v raziskovanju biotske raznovrstnosti in predvsem kako pomembna je le-ta v delovanju ekosistemov. Gre za koncept, ki je v zadnjih letih zelo razširjen, tudi zaradi mednarodnega programa, Millennium Ecosystem Assessment, kjer profesor Mooney igra glavno vlogo.

Funkcije ekosistemov zagotavljajo obstoj človeštva. Najbolj pomembne funkcije so hrana in materiali, ki jih ljudje prepoznajo kot del ekosistema: les, ribe, sadje in zelenjava. Toda tudi ostale funkcije so vitalnega pomena, kot npr oprašitev žuželk ali čiščenje zraka, prsti in vode. Kot primer delovanja ekosistemov lahko navedemo letošnje razlitje nafte v Mehiškem zalivu, po eksploziji vrtalnega stroja, kjer mikroorganizmi počasi razgrajujejo nafto.  Gre za primer regulativne funkcije ekosistema. Še eden primer je uravnavanje kemične zgradbe atmosfere z organizmi v biosferi.

»Funkcije ekosistema imamo za samoumevne, vendar so v današnjem času v veliki grožnji,« pravi Harold Mooney. »Onesnažujemo vodo ter prst, biološko izčrpavamo morja in gozdove. Vse to nas pripelje do velikega tveganja, da se ekosistemi porušijo ter nas nehajo ščititi.«

Kljub vsemu je Harold optimističen glede prihodnosti, predvsem zaradi vse večjega zavedanja po svetu o le-tem. Harold Mooney je aktiven tudi v fundaciji IPBES, Intergovernmental Science-Policy Platofrm on Biofiversity and Ecosystem Services, ki tako kot ameriški IPCC deluje tako, da ustvarja znastveni konsenz in komunikacijo med tistimi, ki sprejemajo odločitve.
Harold Mooney-je besede: »Zelo sem bil vesel novice. Volvova okoljska nagrada ima zelo visok status v znanstevnih krogih, zato se prav veselim jeseneksega obiska Švedske, kjer bo ceremonija ter seveda srečanja vseh švedskih raziskovalnih kolegov.«

Profesor Harold Mooney bo nagrado prejel 4.novembra v Stockholmu.