Volvo pomaga "loviti" prikolice

Četrtek, 06 Avgust 2009

Kar naenkrat spoznate, da ima vaša prikolica svoje življenje. Ko se vozite po hribu navzdol, prikolico začne zanašati, stanje pa se ne izboljša niti, ko pritisnete na zavoro. Zavirate kot nori, zgodi se nič, vas pa že grabi panika. Vaš angel varuh je sistem TSATM (Trailer Stability AssistTM). Gre za sistem, ki uravnava zanašanje in stabilizira prikolico, ki jo je pričelo zanašati naprej in nazaj.

Sistem neprestano spremlja potencialno zanašanje, če je potrebno, zavira eno od avtomobilskih koles. Če to ni dovolj, sistem zavira z vsemi štirimi kolesi, motor pa se ustavi, dokler se nadzor nad prikolico ponovno ne vzpostavi.

»Zanašanje je prava nočna mora za vsakogar, ki redno uporablja vleko z kakršnokoli prikolico. Problem se pogosto pojavi, ko je bilo vlečno vozilo napačno naloženo ali pa nosi preveč teže na sprednjem delu,« razlaga Per Ola Fuxin, vodja avtomobilske dinamike pri podjetju Volvo Cars.

Včasih je težko rešiti situacijo, ko prikolico začne zanašati. V najslabšem primeru lahko prikolico celo zanese na napačen vozni pas. Na žalost je to pogost vzrok za prometne nesreče, do katerih navadno pride poleti, ko so ceste polne prikolic, vlečnih vozil in prikolic s čolni.

»Ni enostavno ponovno pridobiti kontrolo nad prikolico, ki jo zanaša. Osnovno pravilo je zavirati. Sistem TSATM kolesa zavira posamezno, saj zaznava, kje se pojavi zanašanje. To je bolj učinkovito kot pa zaviranje na vsa štiri kolesa hkrati. Druga prednost sistema TSATM je tudi ta, da pravočasno zazna potencialno zanašanje in situacijo reši, še preden pride do zanašanja« zaključuje Per Ola Fuxin.

Sistem TSATM deluje pri hitrostih, nižjih od 50 km/h, ki je v serijsko opremo vključen pri nakupu modela XC60 z vlečno kljuko.

 

2AM